ŠMINKERI KOMEDIJAŠI

Novi motivi na odjeći! Cirkus kao ‘muza‘ brojnih poznatih dizajnera, ali i high-street brendova: Pronašli smo šik komade

Cirkuske atrakcije su postale modne uz kolekcije nadahnute odjećom akrobata, klauna i žonglera, a za razliku od originala, krasi ih elegancija prikladna svakodnevnim situacijama.

Aktualna situacija u svijetu je takav apsurdni spoj tragedije i komedije da mnoge podsjeća na cirkus. Sličnog su dojma, očito, i modni dizajneri jer su se u kolekcijama za jesen 2021./2022., posebno onima visoke mode, nadahnuli akrobatima, žonglerima i klaunovima, sve u svemu cirkusantima kojima je to posao. Pritom najveću inspiraciju crpe iz talijanskog commedia dell’arte, teatarskog stila koji je nastao u gradovima na Apeninskom poluotoku sredinom 16. stoljeća, da bi se potom proširio Europom i trajao sve do kasnog 18. stoljeća.

image
Britanska manekenka Twiggy kao Pierrot u mjuziklu ‘The Boy Friend’ iz 1971.
RIGHTS MANAGED/MARY EVANS PICT

Glavni lik je Arlecchino, Harlekin, koji se uvijek pojavljuje u trikou s rombovima, a za kolekciju za kuću Christian Dior preuzela ga je kreativna direktorica Maria Grazia Chiuri. Kolekcija je predstavljena u Dvorani zrcala u pariškom Versaillesu, u kojoj su nekoć nastupale cirkuske družine pred kraljem i dvorskom svitom. Šareni rombovi koje je austrijski dizajner Arthur Arbesser, koji živi i radi u Milanu, printao na maksi haljine, uske hlače i široke ogrtače podsjećaju, pak, ne samo na originalni harlekinski kostim već i na kolekciju Vivienne Westwood iz 1989. nadahnutu cirkusom.

image
CASABLANCA
SHOWBIT.COM/SHOWBIT/PROFIMED

Drugi dizajnerima omiljen lik iz commedie dall’arte je Pagliaccio (Pierrot nfrancuskom), koji je odjeven u široku bijelu košulju s ogromnim ovratnikom i crnim pomponima te široke bijele hlače.

image
SCHIAPARELLI
SCHIAPARELLI
image
Bluza od poliestera 199,90 kn ZARA
ZARA
image
Haljina od viskoze 499,90 kn ZARA
FOTOGRAFIJE: ZARA

Slični kompleti mogu se naći u kolekcijama visoke mode Armani Privé i kuće Chanel, čija ga je kreativna direktorica Virginie Viard predstavila kao zamjenu za tradicionalnu vjenčanicu. Time je pokazala da su komadi nadahnuti cirkusom itekako nosivi u svakodnevnim situacijama i daleko od toga da izgledaju kao pokladni kostimi - Harlekin i Pierrot su, naime, popularni likovi u ‘‘maškarama’’. No, najveći obol najstarijoj zabavljačkoj profesiji dao je Daniel Roseberry iz kuće Schiaparelli.

image
Kolekcija britanske dizajnerice Vivienne Westwood iz 1989.
CLIVE DIX/SHUTTERSTOCK
image
ARTHUR ARBESSER
AVALON.RED/AVALON/AVALON/P

Prvi američki dizajner koji je ikad stupio na čelo francuske kuće visoke mode osmislio je kolekciju prepunu referenci na članove cirkuske trupe: jakne imaju naglašene rukave i bogato su nakićene golemim metalnim gumbima i vezom, kod uskih hlača je svaka nogavica u drugoj boji, a šeširi su istovjetnog dizajna kao i Harlekinovi i napravljeni od metalne folije.

image
Kratki pamučni pulover 119,90 kn PULL&BEAR
PULL&BEAR
image
Traperice 229,90 kn BERSHKA
BERSHKA
image
Kopča za kosu 49,90 kn BERSHKA
BERSHKA

Hommage je to kreacijama koje je dizajnirala osnivačica kuće Elsa Schiaparelli i koje su stvorene pod utjecajem nadrealizma, umjetničkog pravca koji je nastao u Parizu 20-ih godina prošlog stoljeća. A sto godina kasnije, čini se, nadrealizam je modni, ali i životni pravac suvremenog društva.

image
EMILIO PUCCI
EMILIO PUCCI

Čitajte i: Nova glumica koja je zamijenila Samanthu na setu serije 'Seksi i grad' nosi zlatni prsten poznate dizajnerice iz Srbije

Čitajte i: Apsolutni jesenski must have! Donosimo modele gležnjača koje će vladati nadolazećom jeseni

Linker
19. travanj 2024 07:54