Getty Images For Ermanno Scervin
bogatstvo tonova

Od nježnih do jarkih: Voljet ćete 6 ključnih nijansi koje će vladati novom sezonom

Nakon duge dominacije pastelno ružičaste, u novom desetljeću ostavljamo slatke, dječje boje iza sebe i okrećemo se klasici i nijansama sa stavom. Institut Pantone ima svoje favorite i po njihovim predviđanjima ovih šest nijansi dominirat će ormarima ovoga proljeća. Naravno, ove boje dominirale su i na modnim pistama u kolekcijama luksuznih modnih brendova.

Classic Blue, odnosno klasično plava boja proglašena je od strane Instituta za boje Pantone nijansom 2020. godine. U svim dijelovima lifestylea ova će boja tako prevladavati u novoj godini, od uređenja interijera pa sve do mode.

Pantone je kazao da je ova smirujuća nijansa izabrana jer predstavlja smirenost, samopouzdanje i ističe našu želju za stabilnošću i težnju za pouzdanim u novom desetljeću. Osim duboke nijanse plave boje, kao jednu od nijansi koja će prevladavati početkom nove godine navedena je i "heritage blue", isprana nijansa plave boje koja predstavlja nasljeđe i tradiciju. Kao suprotnost smirućujim plavim tonovima, na popisu se nalaze vibrantne i jarke boje kao što su crvena i narančasta, umirujuća nijansa žute te duboka zelena boja. Dominacija ovih tonova mogla se naslutiti i u novim kolekcijama luksuznih modnih brendova za proljeće, a oni ih vide u ovakvim siluetama.

Klasično plava

Od Guccija do Marc Jacobsa, klasična plava boja bila je prisutna na brojnim modnim pistama. Elegantna i sofisticirana, ova boja zadužena je za "ozbiljni" look, a komade u ovakvom tonu možete pronaći u u trgovina brze mode. Lako se uklapa u različite stajlinge, a posebno upečatljivo izgledat će ako se nosi od glave do pete.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 22: A model walks the runway at the Gucci Spring/Summer 2020 fashion show during Milan Fashion Week on September 22, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for Gucci)
Getty Images for Gucci
Gucci, Tjedan mode u Milanu

Stradivarius pulover, 99,90 kn

Vintage plava

Boja ispranog trapera nosi sa sobom vintage štih te dozu romantike i elegancije. Na modnoj pisti predstavio ju je brend JW Anderson u kombinaciji s modernom, fluidom siluetom haljina i laganih bluza.

Model on the catwalk
JW Anderson show, Runway, Spring Summer 2020, London Fashion Week, UK - 16 Sep 2019, Image: 471140574, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: WWD / Shutterstock Editorial / Profimedia
WWD / Shutterstock Editorial / Profimedia
JW Anderson, Tjedan mode u Londonu

Zara kardigan, 199,90 kn

Vatreno crvena

Gotovo niti jedna boja ne nosi više asocijacija od crvene - ženstvenost, seksepil, ljubav i strast, energija - neki od najupečatljivijih modnih izdanja uvijek dolaze s dozom crvene boje. One koje su vjerne vatrenim tonovima rado će prigrliti ovaj trend, a ako ste jedna od onih za koje je crvena uvijek bila "prejaka" boja, razmislite ponovno jer u novim kolekcijama odjeća i modni dodaci izgledaju neodoljivo.

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 11: A model walks the runway during the Marc Jacobs Spring 2020 Runway Show at Park Avenue Armory on September 11, 2019 in New York City. (Photo by Slaven Vlasic/Getty Images for Marc Jacobs)
Getty Images for Marc Jacobs
Marc Jacobs, Tjedan mode u New Yorku

Zara haljina, 299,90 kn

Jarko narančasta

Osim vatrene crvene, jednako će "vrištati" i narančasta boja. Odiše toplinom i energijom, a samo jedan komad u ovoj boji dovoljan je da kombinaciju podigne na novu razinu. Od Prade, Bottega Venete i Jacquemusa koji su na pistu donijeli svježinu ove boje, narančasta je svakako jedna od vodećih ove godine.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 18: A model walks the runway at the Prada show during the Milan Fashion Week Spring/Summer 2020 on September 18, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
Getty Images
Prada, Tjedan mode u Milanu

Mango kombinezon, 199,90 kn

Duboko zelena

U novom dobu svi se vodimo za prirodom, zelenilom i ekološkom osviještenosti, pa ne iznenađuje što je zelena boja jedna od omiljenih. Inače ne tako često nošena u svakodnevnim kombinacijama, zelena će se brzo uvući pod kožu, osobito obilježenima motivima džungle kao što je to bio slučaj u Versace kolekciji za proljeće/ljeto 2020.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 20: Rianne Van Rompaey walks the runway at the Versace show during the Milan Fashion Week Spring/Summer 2020 on September 20, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Versace, Tjedan mode u Milanu

Sezane haljina, 1275 kn

Pastelno žuta

Po Pantone Institutu za boje, nježna žuta boja odiše optimizmom i nosi sa sobom pozitivni stav. Žuta u nijansi maslaca veoma je popularan izbor bila i u ljetnoj sezoni 2019. godine, a ovoga proljeća nećete pogriješiti s njom. U garderobu će donijeti balans i odmak od tamnih i jakih boja.

MILAN, ITALY - SEPTEMBER 19: A model walks the runway at the Fendi show during the Milan Fashion Week Spring/Summer 2020 on September 19, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Fendi, Tjedan mode u Milanu

Mango sako, 249,90 kn

Linker
18. travanj 2024 01:42