Getty Images
modni evergrin

Omiljeni zimski komad koji jamči eleganciju: Must have je u ormaru, za novu sezonu imamo 20 šik modela

Malo koji materijal, odnosno modni komad uživa toliku popularnost i nosi bezvremenski šik sa sobom kao što je to tvid. Pojavio se prije gotovo cijelog stoljeća, a jednako je obožavan i danas.

Još otkako se tvid u ženskoj modi pojavio davne 1925. godine zajedno s prvim valom feminizma, postao je omiljen u ženskoj modi pa njegove inačice nosimo i danas. U zimskoj garderobi ima posebno mjesto, osobito u obliku sakoa ili jaknice i kombinira se s gotovo svim komadima.

Za kultno odijelo od tvida zaslužna je Coco Chanel koja je tada pomiješala tradicionalni materijal kojega su nosili samo muškarci sa ženstvenim dizajnom i pretvorila ga u modnu kombinaciju koja je postala simbol sofisticiranosti i stila. Insporaciju je pronašla upravo u stilu svog tadašnjeg dečka, vojvode od Westminstera.

, Image: 342533835, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Zeppelinphoto / Profimedia
- / Zeppelinphoto / Profimedia
Claudia Scfiffer na Chanel modnoj reviji za jesen/zimu 1995.

Slavne dame danas poznate kao ikone stila, kao što su princeza Diana, Barbara Walters ili Brigitte Bardot obožavale su ga nositi, a Jackie Kennedy poznati ružičasti komplet od tvida iz kolekcije Chanela iz 1961. godine nosila je na dan kada je John F. Kennedy ubijen dvije godine kasnije.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 01: A model walks the runway during the Chanel Womenswear Spring/Summer 2020 show as part of Paris Fashion Week on October 01, 2019 in Paris, France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Chanel runway proljeće/ljeto 2020.

Kako je Coco Chanel preminula, njezino mjesto preuzeo je Karla Lagerfeld, a njegovo nedavno Virginie Viard, nastavila se tradicija tvida kao zaštitnog materijala u svakoj novoj kolekciji Chanela, pa je i posljednja predstavljena ove jeseni sadržavala prepoznatljiva odijela, sakoe i suknje od tvida, s modernim pomakom. Chanel odijelo inspiriralo je današnje dizajnere koji na piste donose svoje vizije kultnog kompleta koje će zauvijek ostati važan povijesti trenutak u modnoj industriji, a zasigurno nikada neće izaći iz mode.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 01: Christine Centenera wears sunglasses, a green tweed jacket with buttons and shoulder pads, black pants, shoes, outside Miu Miu, during Paris Fashion Week - Womenswear Spring Summer 2020, on October 01, 2019 in Paris, France. (Photo by Edward Berthelot/Getty Images)
Getty Images

Odijela, sakoi i jaknice od tvida zimska su idealna uniforma. Tvid se danas nosi u kompletu ili samostalno, ovisno o modnoj kombinaciji. Uvijek sa sobom nosi štih elegancije i profinjenosti, pa i onda kada se kombinira uz traperice ili uz trenutno popularne kožne hlače, što je jedna od omiljenih street style kombinacija u kojima trendseterice vole provoditi dane - ujedno casual i šik, elegantni sako od tvida i hlače ležernijeg kroja kao što su traperice stajling su s kojim ne možete pogriješiti.

U ponudi trgovina nalaze se kompleti u raznim bojama, od pastelnih do zagasitih, a ono izdanje koje će uvijek biti pojam elegancije je suknjica i dugi sako. Obratili smo pažnju na sakoe i jakne koje nude high i end street trgovine, a prevladavju karirani modeli, s ukrasnim zlatnim gumbima ili onima od bisera, kao jesenski i zimski favorit svake sezone.

Linker
19. travanj 2024 10:42