Odvažite se

Povratak otkačenih šezdesetih: Donosimo hit komade savršene za najluđe kombinacije!

Razveselite sebe i okolinu mladenačkim kreacijama vedrih boja i uzoraka, nadahnutim optimizmom 60-ih godina prošlog stoljeća koje možete pronaći u vašem omiljenom subotnjem magazinu.

Premda je od šezdesetih godina prošlog stoljeća prošlo šezdeset godina, odjevni stil Twiggy, Edie Sedgwick, Jean Shrimpton i Jane Birkin - sve odreda slavnih manekenki i glumica tog razdoblja, izgleda suvremeno kao da je riječ o najnovijim kolekcijama. No, nije njihova odjeća bila baš toliko futuristička - iako su 60-ih ušli u upotrebu PVC i metalne folije - već su aktualne kolekcije prilično retro.

Dizajneri su se nadahnuli minimalističkim krojevima, psihodeličnim uzorcima, jarkim bojama te metaliziranim i lakiranim materijalima koji su tada bili, a i danas su vrlo kul.

Modna revolucija

Najatraktivniju kolekciju u stilu 60-ih kreirao je Richard Quinn, 30-godišnji britanski dizajner koji je naklonost modne publike osvojio glamuroznim kreacijama krupnih cvjetnih uzoraka. Kolekcija koju je dizajnirao za talijansko-francusku modnu kuću Moncler sastoji se od mini haljina, kratkih kaputa i kombinezona jednostavnog kroja i geometrijski pravilnog cvjetnog uzorka pastelnih nijansi. Nju su manekenke predstavile na pisti uređenoj poput svemirskog broda iz kultnog filma Stanleyja Kubricka “2001.: Odiseja u svemiru”, snimljenog 1968.

image
Model kaputa iz 60-ih francuskog dizajnera Emanuela Ungara.
ÂTOPFOTO.CO.UK/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Njegov kolega Ashish Gupta, rođen u Indiji, no školovan u Londonu u kojem živi i djeluje, nadahnuo se pak remekdjelom Michelangela Antonionija “Blow-Up” iz 1966. čija je radnja smještena u vrijeme “swinging sixties”, kulturološke revolucije mladih urbanih Londončana. Upravo je taj pokret i razlog zašto su najbolje suvremene kolekcije nadahnute 60-ima djelo baš britanskih dizajnera.

Na koncu, Britanka je bila i Mary Quant, dizajnerica koja je 60-ih revolucionirala žensko odijevanje skrativši suknje do pola bedra i kreiravši tajice.

Stoga su ta dva odjevna predmeta temelj odjevnih kombinacija svake žene koja želi biti elegantna poput manekenki s početka teksta.

image
Moncler.
JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PROFIMEDIA

Uz minice dolaze i visoke čizme, odnosno čarape s uzorkom ako se nosi niska obuća, te kaput iste dužine, malog ovratnika i dvostrukog kopčanja. Mala torba s kratkom ručkom nosi se u ruci, a krznena šubara krasi glavu poput krune. Jednostavne mini haljine tankih naramenica od šljokičastih materijala idealne su pak za intimne svečanosti, kakve su trenutačno jedine i moguće.

Najbolje komade u stilu šezdesetih pronađite u novom broju magazina Gloria IN uz Jutarnji list ili online!

image
Nova Gloria IN.
GLORIA IN PRODUKCIJA

U novom broju Gloria IN magazina čitajte ove teme:

MODA Odjeća za različite stilske uloge

FOKUS Novi brend za klince dizajnerice Jasmine Nevžale

SHOPPING Lov na gležnjače

LJEPOTA Specijalci muške njege

DIZAJN Staklene kuglice Martine Šimunković

GASTRO Veganska kuhinja Antee Piplice

IZLET Slatka povijest Rijeke

Linker
17. travanj 2024 15:25