mini vodič

Saten kao ljetni hit trend: Evo kako ga jednostavno kombinirati i za poslovne, ali i zabavne prilike

Ženstvene slip haljine od sjajnog, glatkog materijala koji mazi tijelo sjajan su izbor za vruće dane i noći, kao i satenska odijela u pastelnim nijansama.

Vani je nepodnošljivo vruće, a vi nosite odjeću koja hladi. Ne, to nije neka daleka budućnost, već modna sadašnjost. Tkanina koja ima takva svojstva zove se saten, rezultat tkanja niti u atlas vezu. Takvim se načinom izrade dobivaju razmjerno veliki dijelovi tkanine s nitima koje nisu prepletene, što stvara glatku i sjajnu površinu hladnog osjećaja na koži.

Saten može biti pamučni, svileni i poliesterski, o čemu ovisi koliko će se sjajiti, kao i gužvati.

image

Rodarte kolekcija

Rodarte/PIXELFORMULA/Pixelformula/Profimedia
image

Prabal Gurung

XX/AVALON/PROFIMEDIA

I dok je ta tkanina donedavno bila rezervirana samo za vjenčanice i svečane haljine, sada se nosi u raznim situacijama. Ovosezonska popularnost rezultat je dizajnerskog nadahnuća stilom početka dvijetisućitih, kad su se od satena šivale čak i sportske jakne i hlače - dovoljno je sjetiti se tadašnje britanske pop-senzacije, ženske grupe Spice Girls i njihove članice Mel C koja je na sceni nosila satensku odjeću sportsko-glamuroznog stila.

Čitajte i: Kako odabrati idealan badić? Ovo su najvažnija pravila na koja morate obratiti pažnju

image

Fendi kolekcija

JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PRO
image

Fendi kolekcija

JONAS GUSTAVSSON/DDP USA/PRO

Stoga u ljetnim kolekcijama dizajnerske odjeće nisu zastupljene samo satenske haljine - od kojih je najpopularniji model onaj koji imitira negliže, već i plisirane midi suknje, romantične košulje s volanima, hlače lepršavih nogavica, lagani ogrtači te modni dodaci.

A tko ovaj trend želi popratiti na najatraktivniji način, najbolje je da investira u satensko odijelo ili komplet sa suknjom. Na taj način dobiva nekoliko odjevnih kombinacija za različite prigode.

image

Frederick Anderson kolekcija

PROFIMEDIA
image

Remain kolekcija

PROFIMEDIA

U kombinaciji s običnom pamučnom majicom može se nositi na posao; ako se kombinira s finom bluzom, postaje prikladan za koktel zabave i svečane ručkove, a u kombinaciji s korzetom i krupnim komadom nakita nosi se u večernjem izlasku. Naravno, odijelo se može nositi i odvojeno, i to opet u najrazličitijim kombinacijama. No, treba imati na umu da takvoj sjajnoj i glatkoj tkanini pristaju što robusniji i reljefniji materijali pa se, primjerice, satenski sako kombinira s trapericama, a satenske hlače s pletenim topom.

image

Hlače s džepovima 249,90 kn BERSHKA.

BERSHKA
image

Kratka bluza 159,90 kn STRADIVARIUS.

STRADIVARIUS
image

Široka tunika 179,90 kn H&M.

H&M
image

Hlače Maison Essentiele 350 eura NET-A-PORTER.COM.

MAISON ESSENTIELE
image

Košulja ravnog kroja 249,90 kn MANGO.

MANGO
image

Slip haljina 259,90 kn RESERVED.

RESERVED
image

Model Sleeping with Jacques 504 eura NET-A-PORTER.COM

NETAPORTER
image

STELLA MCCARTNEY

S T E L L A MCCARTNEY
image

Kožnata torba Tom Ford 990 eura NET-A-PORTER.COM.

TOM FORD
image

Plisirana suknja Twinset 940 kn KARLA.

KARLA
image

Midi haljina 299,90 kn ZARA.

ZARA
Linker
17. travanj 2024 09:58