Getty Images/iStockphoto
NEIZOSTAVAN KOMAD

Sunčane naočale najbolji su detalj svake sezone: Otkrivamo vam najpopularnije modele i kako ih odabrati

Sunčane naočale neophodne su tijekom cijele godine, ali ponajviše u proljeće i ljeti.

Jedan od omiljenih modnih dodataka koji s lakoćom podiže svaku modnu kombinaciju imaju jednako estetsku kao i zdravstvenu ulogu. Velik broj žena vodi se pravilom o tome kako im sunčane naočale stoje, ali ne smijemo zanemariti kako je kod njih najbitnija UV zaštita.

Police

Razlog je jednostavan, UV zrake, pogotovo UVA, UVB i UVC djeluju na sve strukture u oku te na probleme degenerativne promjene u žutoj pjegi. Druga stvar bitna s estetskog stajališta je to što one smanjuju mrštenje i samim time pojavu bora i mreškanja oko očiju.

UV zaštita najbitniji faktor kod kupovine

Kod biranja kod kupovine sunčanih naočala je najbitnije da one budu kvalitetne jer tako zapravo kupujete dokaz da imaju UVA i UVB zaštitu. Poželjno je da imaju veći okvir i sa strane da dodatno štite bočne strane i na taj način dio lica i koji bitan kod sušenja očiju. Stručnjaci savjetuju da ljudi koji imaju problema sa suhim očima biraju veće modele koji čine dodatnu zaštitu, a mi vam donosimo najbolje iz ponude brenodva Police, Carolina Herrera, Furla i Converse. Na vama je da pronađete model koji najbolje odgovara vašem modnom izričaju, a evo kako pronaći idealne sunčane naočale prema vašem obliku lica.

Odabir modela prema obliku lica

Furla

Jedan od najbitnijih faktora osim kvalitetne zaštite je i vaš oblik lica prema kojem ćete odabrati model sunčanih naočala. Ako imate okruglo lice, svakako bi trebali nositi modele koji će vam vizualno izdužiti lice. Izbjegavajte okrugle okvire koji bi mogli još više zaokružiti izgled te birajte naočale koje imaju ravne linije kao okviri četverokuta ili pravokutnika. Također, ohrabrite se i birajte boje koje će osvježiti izgled.

Na ovalnom obliku lica i najviše se ističu jagodice i brada, a upravo takvo lice smatra se savršenim oblikom za sve okvire. Njemu pristaju gotovo svi modeli različitih oblika i stilova. Kako biste još više naglasili svoj oblik, odaberite okvire koji su jednako široki ili malo širi od lica, a najbolje blago četvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima.

Carolina Herrera

Četvrtasti oblik lica zahtjeva okvire koji će izdužiti i ublažiti kuteve i linije lica. Idealan izbor su velike okrugle naočale tamnih stakala u pravom retro stilu. Srcoliki oblik lica treba izbjegavati naglasak na gornji dio lica i idealno im stoje manji okviri, ali i uvijek trendi ''avijatorski modeli'. Kod izduženog oblika lica najbolje pristaju puni okviri na naočalama, posebice u jarkim bojama ili sa zanimljivim uzorkom.

Ako nosite dioptrijske naočale, a ne preferirate nošenje leća, svakako u svoje sunčane naočale ugradite stakla s vašom dioptrijom. Iako će predstaviti dodatni trošak, nikako nemojte zanemariti svoje zdravlje na kojem se ne smije štedjeti. I na kraju, poigrajte se bojama i modelima, odaberite onaj par koji će se najbolje uklopiti uz vašu osobnosti i stil te bezbrižno uživajte u sunčanim danima.

Converse

Linker
17. travanj 2024 05:29