Blogerica Nina Suess u lanenoj košulji
 Getty Images
TRENDovi

Victoria Beckham, ali i naš brend Etna Maar: Odjeća od lana i torbe od slame neće iz mode!

U fokusu trendovski i ekološki osviještene ekipe su odjeća od lana i torbe od slame čiji se pomalo grubi izgled slaže s nehajnim frizurama i decentnom šminkom - jer je šarm ljeta u posvemašnjoj ležernosti.

Početkom godine internetska platforma Lyst, koja se bavi ‘predviđanjima’ modnih trendova, objavila je da će u 2018. dominirati ekološke teme - od recikliranja do održive tekstilne proizvodnje. Potvrdile su to i ovosezonske kolekcije s kreacijama od lana, slame i rafije. Ti su materijali razgradivi, a kako bi se zagađenje okoliša svelo na minimum, najviše se koriste neobojeni.

Edward Opi / SplashNews.com
Holivudska glumica Sienna Miller u lanenom ogrtaču Isa Arfen

SplashNews.com
Američka glumica Katherine McNamara: laneni kombinezon J.Crew

LONDON, ENGLAND - JULY 11:  Pippa Middleton and James Middleton seen on day nine of The Championships at Wimbledon, London on July 11, 2018 in London, England.  (Photo by HGL/GC Images)
GC Images
Pippa Middleton, sestra vojvotkinje od Cambridgea, u trudničkoj haljini Ralph Lauren od lana i pamuka.

BERLIN, GERMANY - JULY 05: Nina Suess wearing linen button shirt is seen outside Lana Mueller during the Berlin Fashion Week July 2018 on July 5, 2018 in Berlin, Germany. (Photo by Christian Vierig/Getty Images)
Getty Images
Blogerica Nina Suess u lanenoj košulji

Britanska dizajnerica Victoria Beckham od lana je osmislila stroga poslovna odijela, američka kreatorica Rachel Comey ogrtače nalik na arapske kaftane, dok je dvojac Delpozo od slame dizajnirao natikače i šešire-mašne. Hrvatska dizajnerica Andrijana Subotić Pjajčik, pak, lan koristi za asimetrične tunike i haljine.

‘To je izvrstan materijal jer je težak i kompaktan pa od njega mogu modelirati skulpturalne krojeve, a istodobno je prozračan i ugodan’, kaže vlasnica marke Etna Maar koja smatra da je izgužvanost tkanine njezina prednost, a ne mana. Dapače, smatra da što se više pere i nosi, dobiva nonšalantniji - i bolji - izgled bez da odjevni predmet izgubi formu. Zbog tih karakteristika lan bi, čak i da nije jedan od najvećih ovosezonskih hitova, i opet bio dio ljetne garderobe.

ETNA MAAR

Spica / Zagreb 14.07.2018. / foto: Davor Matota / Lidija Lesic
Davor Matota
Manekenka i dizajnerica Lidija Lešić

I ‘drvenasti’ materijali doživljavaju pravi uzlet: cekeri pleteni od slame nose se kao dnevne torbe, rafija i trska popularne su za večernje modele, no pravu je pomamu (i bezbroj ‘varijacija na temu’) izazvala torba Ark od bambusovih letvica američke marke Cult Gaia - koju je prije šest godina osnovala Jasmin Larian, dizajnerica i ekološka aktivistica.

Popularna ovalna torba od bambusa Ark američke marke Cult Gaia (810 kn)

Njezin ‘manifest’ od devet točaka - koji je izložila na svojoj internet-stranici, a uključuje izjave poput ‘luksuz se krije u skromnosti’ i ‘savršenost se, kao i u prirodi, krije u nesavršenosti’ - savršeno oslikava zelenu filozofiju oko koje se sve više vrte modni trendovi.

Suknja od lana s hlačama od viskoze 630 kn XENIA DESIGN

Lanena tunika s izvezenim cvijećem 2500 kn LORÉ

Calvin Klein laneni kombinezon 503 kn FASHION&FRIENDS

Lanena bluza 419 kn COMMA

Tunika od lana 448,50 kn BANDOLERA

Suknja na kopčanje 199 kn SPRINGFIELD

Lanene hlače 903 kn GANT

Tunika od lana i pamuka 129 kn ŠOPINGOHOLIČARKA

Okrugla torba 249,95 kn, Shoe Box

Slamnati ceker 779 kn TOMMY HILFIGER

See by Chloé sandale s jutenim potplatom 2150 kn KARLA

Linker
20. travanj 2024 01:16