RETRO GLAM

Vrijeme maksimalizma se vratilo, a dizajneri mu odaju počast u novim kolekcijama

Osamdesete, jedna od najzabavnijih modnih etapa ne prestaje nadahnjivati dizajnere koji su je se prisjetili u aktualnim kolekcijama.

One koje ne vole minimalističku sportsku estetiku devedesetih i dvijetisućitih očitovanu u aktualnim kolekcijama, a obožavaju retro utjecaje, utjehu mogu pronaći u stilu osamdesetih. Maksimalizam te dekade ima istaknuto, iako ograničeno mjesto u ovosezonskoj garderobi, i to najviše u onoj svečanoj: toliko glamura koji osamdesete nose je, naime, mnogim suvremenim šminkericama ipak previše za svakodnevnu modnu konzumaciju.

image

Gucci

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image

Reserved, 399,90 kn (53,08 €)

PRESS
image

Reserved, 259,90 kn (34,49 €)

PRESS
image

Hogl Rodea, 1399 kn (185,68 €)

Jer riječ je o ekstremnim volumenima, intenzivnim bojama, krupnim uzorcima, svjetlucavim tkaninama i kičastim detaljima, uz neprirodno naglašenu siluetu sa širokim ramenima i tankim strukom. Razlog takvom pretjerivanju u osamdesetima je bila želja za osnaživanjem žene u vizualnom smislu, s obzirom na to da su postale važne sudionice društvenog i poslovnog života.

image

Alberta Ferretti

RICCARDO GIORDANO/IPA-AGENCY N/RICCARDO GIORDANO/IPA-AGENCY N /

No, snažne žene su u fokusu i današnjih dizajnera jer proces ravnopravnosti spolova nije ni izdaleka završen. Stoga su mnogi redizajnirali svoje kreacije iz tog razdoblja kao, primjerice, Domenico Dolce i Stefano Gabbana. Talijanski dvojac je za ovu jesen i zimu predstavio odjevne setove glamuroznih sakoa i suknji ukrašenih detaljima zlatne boje za koje su ih nadahnuli njihovi slični kostimi koje su kreirali na početku karijere (brend su pokrenuli 1985.).

image

Carolina Herrera

AVALON/AVALON/PROFIMEDIA

Te su kreacije idealne za skorašnje uredske blagdanske domjenke. Wes Gordon je pak prokopao po arhivima kuće Carolina Herrera čiji je kreativni dizajner od 2018., osmislivši haljine od crnog baršuna s ogromnim volanima namijenjene svečanim događanjima kao što je doček Nove.

Linker
19. travanj 2024 12:35