SEKSI NA PLAŽI

Zaboravite na tren bikini, jer povijest jednodijelnog kupaćeg kostima je puno zanimljivija

Godišnjica stotog rođendana američkog dizajnera Rudija Gerreicha, kreatora monokinija, podsjetio je da jednodijelni kupaći kostim može itekako sablazniti javnost - nekoć otkrivanjem grudi, a sada isticanjem međunožja.

Premda se bikini smatra najizazovnijim modelom kupaćeg kostima, za njim ne zaostaje ni jednodijelni. Dapače, još je intrigantniji jer otkriva više, na smjeliji način, na što je podsjetila stota godišnjica rođenja američkog dizajnera Rudija Gernreicha. Rođeni Bečanin, koji je kao 16-godišnjak s majkom pobjegao u Los Angeles pred nacističkom okupacijom, kreator je monokinija, jednodijelnog modela koji otkriva grudi, kao i desetak drugih badića izazovnog kroja, koji su u vrijeme kad su nastali - šezdesetih godina prošlog stoljeća - smatrani uvredom za javni moral.

Dizajner kojeg su prozvali "najvećim neprijateljem čednosti" imao je problem pronaći manekenku za reklamnu kampanju za monokini, koja se snimala na Bahamima na nagovor urednice Voguea Diane Vreeland. Naposljetku je morao angažirati lokalnu prostitutku, no časopis Look svejedno je objavio samo fotografiju snimljenu s leđa. Ipak, uz pomoć prijateljice, manekenke Peggy Moffitt, i njezina supruga, fotografa Williama Claxtona, koji je napravio seriju podvodnih fotografija na kojima se nije vidjela Peggyna glava, "nepoćudni" je badić s visokim gaćicama i dvjema naramenicama ukrštenim između grudi predstavljen javnosti i sprijeda. Urednici časopisa Life odbili su fotografiju s obrazloženjem da "mogu objaviti ženu golih grudi samo ako je riječ o domorotkinji iz afričkog ili aboridžinskog plemena", što bi se danas smatralo rasizmom, no fotografija je prošla cenzuru urednika časopisa Women‘s Wear Daily pa je 1964. na njegovim stranicama i objavljena.

image

Rudi Gernreich, američki plesač koji je postao dizajner te kreirao kupaće kostime koji otkrivaju grudi.

ÂTOPFOTO.CO.UK/TOPFOTO/PROF

Prodano je tri tisuće tih modela po cijeni od 24 dolara (oko 200 dolara prema današnjoj vrijednosti), no malo koja ga se žena usudila nositi u javnosti nakon što je uhićena manekenka Toni Lee Shelly, koja se u njemu pojavila na javnoj plaži jezera Michigan. Još jedna Gernreichova kupaća kreacija koja je sablaznila javnost bila je "Kostim kojeg nema", predstavljen 1966. Riječ je o gaćicama u kompletu sa setom trokutastih naljepnica koje prekrivaju grudi i tijelo po želji. "Skandalozno, ridikulozno i sramotno" bili su komentari konzervativnih suvremenika.

No Rudiju Gernreichu, koji je 1960. osnovao brend RG Designs, nije ni na kraj pameti bilo sablažnjivati javnost. Kao profesionalnog plesača zanimala ga je veza između tkanine i tijela te odjeće i pokreta, a bio je i pristaša naturizma, kulturnog i političkog pokreta zasnovanog na ideji nudizma u privatnosti i javnosti, koji nije imao nikakve veze sa seksualizacijom tijela.

"Monokini simbolizira slobodu u modi, no i u svim drugim segmentima života", rekao je u intervjuu časopisu Vogue nakon što su objavljenje sporne fotografije Peggy Moffitt. Dizajner se izjašnjavao kao feminist i gay aktivist te je smatrao da će njegovi kostimi osloboditi žene od stega tradicije, što je koincidiralo sa seksualnom revolucijom 60-ih. Isticao je da će uskoro biti posve uobičajeno vidjeti žene golih grudi te da je on osmislio monokini kako bi bio ispred svih drugih dizajnera.

Eh, kako bi se kreator koji je preminuo 1980. neugodno iznenadio kad bi znao da se četrdeset godina nakon njegove smrti na društvenim mrežama cenzuriraju obnažene grudi i bradavice - premda je žensko tijelo seksualiziranije nego ikad prije. No umjesto grudi, sada su u fokusu stražnjica i međunožje.

image

Američka manekenka Caroline Derpienski u modelu kuće Balenciaga koji je izazovan u donjem dijelu.

PICHICHIPIXX/SPLASHNEWS.COM

Modeli koje su ove sezone prezentirale poznate kuće redom imaju gaćice krojene poput tangi, a izrezi oko nogu dopiru gotovo do struka. No to nije sve. Dio koji pokriva međunožje toliko je uzak da otkriva stidnu kost pa izgleda gotovo poput flastera, kako je duhovito primijetila jedna pratiteljica Instagram profila Kimberly Garner.

image

Britanska manekenka Kimberley Garner u trendovskom badiću koji otkriva prepone.

ROBERT O‘NEIL/SPLASHNEWS.COM
image

Badići s dubokim izrezima oko nogu bili su moderni 90-ih: američka glumica Pamela Anderson u ikonskoj TV- seriji Spasilačka služba.

FREMANTLEMEDIA LTD/SHUTTERSTOCK

Britanska manekenka objavila je, naime, fotografiju s plaže u jednodijelnom kupaćem kostimu koji, kad je riječ o intimnoj zoni, malo toga prepušta mašti i time izazvala lavinu pozitivnih, no još više negativnih komentara. Vrijeme će pokazati je li riječ o ženskoj ljubomori, novom valu konzervativizma ili "običnoj" pristojnosti.

Linker
18. travanj 2024 21:33