NAJBOLJE OD URARSTVA

Muzejski primjerci ekskluzivnih satova predstavljeni u Zagrebu

Ljubitelji satova odnedavno u Zagrebu imaju priliku kupiti modele svjetski poznatog urarskog brenda Glashütte Original. Njemački satovi izrađeni posebnim urarskim umijećem prema drevnoj tradiciji predstavljeni su u centru grada prije nekoliko dana.

Zaljubljenici u mehaničke satove ručne izrade uživali su u svjetskoj pretpremijeri nove kolekcije predstavljene na sajmu Basel World 2017. Spomenuti satovi na tržište dolaze tek u drugoj polovici godini, a Hrvati su imali priliku vidjeti i muzejske primjerke koji se inače čuvaju u muzeju Glashütte u Njemačkoj.

Naime, ovaj urarski brend star je više od 170 godina, a svaki njegov model krasi klasična elegancija, dugovječan mehanizam, preciznost u izradi i posvećenost detaljima. Nazvan po istoimenom gradu i kolijevci urarstva u Njemačkoj, Glashütte Original jedna je od rijetkih manufaktura koja s punim pravom nosi to ime jer su svi dijelovi potrebni za nastanak sata, izrađeni u njihovoj tvornici i ručno sastavljeni u finalni proizvod. Svaki sat je jedinstven i originalan što je osnovna filozofija ovog brenda, a od svakog modela godišnje izrađuju svega par stotina primjeraka. Čak ni najprodavaniji modeli, zbog precizne ručne izrade, ne izlaze u većim serijama.

Zagrebačku premijeru doživio je i model Grande Cosmopolite Tourbillon, pametni sat u mehaničkoj izvedbi, koji zbog svojih performansi dostiže cijenu od gotovo 2,5 milijuna kuna.

Linker
20. travanj 2024 14:27