Reuters
NA DAN INAUGURACIJE

Istaknuti dizajneri otkrivaju zašto ne žele odjenuti Melaniju Trump

Bliži se dan inauguracije novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – u petak, 20. siječnja, televizijskim će prijenosom biti popraćena ceremonija polaganja prisege Donalda Trumpa nakon koje će se održati inauguracijski bal. Administracija novog predsjednika imala je velikih problema s pronalaženjem glazbenika koji žele nastupiti za njega, a njegova supruga i buduća prva dama našla se u sličnim problemima. Naime, nitko od istaknutih dizajnera ne želi da Melania Trump nosi njihove kreacije.

Bez obzira na to što se radi o događanju koji im je inače odlična reklama, brojni kreativni direktori odlučili su da ne žele imati nikakve veze s obitelji Trump. Ipak, čini se da je nova prva dama našla rješenje: modna kuća Ralph Lauren, inače jedan od omiljenih brendova Hillary Clinton, pobrinut će se za jednu od kreacija, dok će za drugu biti zadužen njemački dizajner Karl Lagerfeld premda nije poznato u kojem od brendova koji on vodi će Melania prošetati – Chanel, Fendi ili njegovoj vlastitoj liniji.

Istaknuti dizajneri našli su se nasuprot brojnih kreativnih direktora koji ne žele imati nikakve veze s budućom prvom damom, među kojima je i Tom Ford. On je napomenuo da je već jednom odbio Melaniju te da smatra kako bi predsjednik i prva dama trebali nositi odjeću koja je cjenovno dostupna većini Amerikanaca i onu koja je proizvedena u SAD-u.

- Moja odjeća je napravljena u Italiji i stvarno je jako skupa. Mislim da si većina muškaraca i žena to ne može priuštiti, a prva dama i predsjednik bi trebali predstavljati sve ljudeizjavio je američki dizajner. Na njegove izjave osvrnuo se budući američki predsjednik tvrdeći da Melania zapravo nine želi nositi njegovu odjeću niti joj se sviđa njegov dizajn. Također, Trump je naglasio da ni on nije njegov fan. Ipak, nova predsjednička obitelj ima veći problem od samo jednog dizajnera jer mnogi ne žele da se njihov brend povezuje s Trumpom i njegovim predsjedništvom. Pročitajte o kojim dizajnerima se radi i koji su njihovi razlozi.

Tom Ford

"Još prije nekoliko godina su me tražili da je odjenem i odbio sam. Osim činjenice da sam demokrat i da sam svoj glas dao Hillary te sam strašno razočaran što ona nije u Bijeloj kući, smatram da prva dama ne bi trebala nositi moju odjeću jer je preskupa. Ne mislim to na negativan način, ali mislim da bi trebala nositi pristupačne kreacije kako bi se s njom moglo povezati što više ljudi."

Getty Images

Christian Siriano

"Sada to ne dolazi u obzir, ali, vidjet ćemo kako će se stvari kretati iduće četiri godine."

IMAXtree
Revija Christian Siriano

Marc Jacobs

"Uopće nisam zainteresiran za odijevanje Melanije Trump. Svoju energiju bih radije usmjerio na pomaganje onima koje će Donald Trump i njegovi podržavatelji povrijediti."

Getty Images

Sophie Theallet

"Ne želim sudjelovati u odijevanju ili se na bilo koji način povezivati s budućom prvom damom. Retorika rasizma, seksizma i ksenofobija pokrenuta predsjedničkom kampanjom njenog supruga su nespojive s vrijednostima po kojima mi živimo - napisala je Theallet u otvorenom pismu."

IMAXtree

Phillip Lim

"Ovi izbori su bili pravi emocionalni vrtuljak. Rezultat je samo potvrdio moje uvjerenje da mi moramo stati iza onoga što predstavljamo kao brend pa je moje mišljenje i dalje isto. Kao svjetski brend uvijek gledamo da surađujemo s pojedincima s kojima imamo slične vrijednosti - sa ženama i muškarcima koji dijele sličan set vrijednosti, želja i ideologija: uključivost, različitost, pravda, inovacija, svjesnost… Mi trenutno nemamo nikakvu suradnju s gospođom Trump i ne vidim da mi se ona mogla razviti za vrijeme Trumpove administracije."

Getty Images

Derek Lam

"Iako poštujem političke institucije naše zemlje, ne želim biti osobno uključen u odijevanje nove prve dame. Radije bih svoju energiju usmjerio prema časnijem i svijetu punom međusobnog poštovanja. Ne poznajem Melaniju Trump osobno pa ne želim da moji komentari izgledaju kao da prejudiciram njezine osobne vrijednosti, ali ne želim biti povezan s Trumpovim predsjedništvom."

IMAXtree

Humberto Leon

"Nitko je ne bi trebao odijevati, a ako kupuje vašu odjeću, recite ljudima da je vi ne podržavate" – napisao je Humberto Leon, jedan od kreativnih direktora kuće Kenzo.

Getty Images
Carol Lim i Humberto Leon

Timo Weiland

"Ni na koji način ne podržavam promjene koje se događaju i imenovanja koja su napravljena. Jednostavno ne mogu. Bio sam 110 posto za drugog kandidata zbog vrlo specifičnih razloga i bio sam jako razočaran zbog rezultata te ništa manje nisam sada razočaran nego što sam bio prije. Dobrovoljno je ne želim odijevati."

IMAXtree

Naeem Khan

"Dizajner je umjetnik i trebao bi moći izabrati koga želi odijevati, a koga ne. Vrijednosti ove administracije nisu u skladu s vrijednostima za koje smatram da naša zemlja ima" - izjavio je dizajner koji je blisko surađivao s Michelle Obama i odjenuo je skoro 20 puta.

IMAXtree

U novom broju magazina Gloria pročitajte sve o razvoju modnog stila buduće prve dame Melanije Trump od slovenske Sevnice do Bijele kuće!

Linker
19. travanj 2024 16:24