Modni iskorak

Kako se stvarao izgled moderne žene: Dior i Chanel imali su suprotstavljene filozofije

Dvojbu će otkriti nova serija ‘The New Look‘ na platformi Apple TV+, a snima se na krilima uspjeha filma ‘Dinastija Gucci‘.

Tko je zaslužniji za novi izgled žena u razdoblju nakon II. svjetskog rata, modni mag Christian Dior koji im je svojim raskošnim kreacijama vratio ultimativni luksuz ili Coco Chanel koja je ukinula nošenje steznika te uvela praktičnu i elegantnu odjeću? Raspravu koja se dugo vodi u svijetu mode mogla bi razriješiti nova televizijska serija 'The New Look' na platformi Apple TV+, a najavio ju je Vogue. Snima se na krilima uspjeha filma "Dinastija Gucci", riječ je o isprepletenim životima i stvaralaštvu dvoje velikih modnih dizajnera čiji je pogled na to kako treba izgledati suvremena žena bio potpuno različit. Ulogu buntovnice koja je na modne pisne uvela praktičnu tkaninu mako ili žersej te pređu bouclé (od nje su, uz tvid, krojeni njezini legendarni kostimi) tumači francuska diva Juliette Binoche (57). Bit će zanimljivo vidjeti kako će je interpretirati nakon što je još jedna velika francuska glumica, Audrey Tautou (45) u filmu "Coco before Chanel" 2009. ostvarila naslovnu ulogu.

image

Diorovo žensko odijelo iz 1947.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Njezinog kolegu čije je promišljanje dijagonalno suprotno s njezinom odlukom modno osloboditi žene, glumi Australac Ben Mendelsohn (52). Proslavio se tumačeći ulogu kralja Georgea VI. u ratnoj drami "Darkest Hour" te antagonista Robina Hooda, šerifa od Nottinghama u filmu "Robin Hood: Origins" snimanog dijelom i u Dubrovniku.

Čitajte i: Ikona stoljeća: Legendarna Coco Chanel i nakon pola stoljeća od smrti fascinira svijet

Dvije filozofije

U godinama neposredno nakon Drugog svjetskog rata, Dior je isticao ženski struk. U raskošnim kreacijama koristio je metre najfinijih tkanina, a svoj stil opisao je riječima:"Dizajnirao sam ženu cvijet." U steznike koje je Chanel prezirala, umetao je kosti i žice dok je suknje krojio od nekoliko slojeva tkanina. To je bilo u izravnoj suprotnosti sa slobodnijom, nestrukturiranom odjećom Coco Chanel. Žene su se, pak, bunile da im je Dior prekrio noge, koje su se lijepo mogle vidjeti u ženstvenim kostimima njegove konkurentice. Uostalom, ona je uvela zlatno pravilo dužine suknje "dva prsta ispod koljena". Uz sve to, živjeli su drugačijim stilovima: dok je dizajnerica voljela društvo, partyje i oko sebe okupljala društvenu kremu (zamjeralo joj se da je to činila i tijekom nacističke okupacije Pariza), potomak vrlo imućne obitelji industrijalaca iz Granvillea (trebao je postati diplomat) u slobodno vrijeme je najradije vrtlario.

image

Coco Chanel bila je najbolji model svojih kreacija.

SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Čitajte i: Ples po mjesecu: spektakl za 100. rođendan najpoznatijeg parfema Chanelove ‘petice‘

Seriju producira Todd A. Kessler koji se proslavio serijom od pet epizoda "Opasna igra" s Glenn Close u glavnoj ulozi. Osim Coco Chanel i Christiana Diora, u seriji se pojavljuju značajna imena u svijetu mode: Yves Saint Laurent, Pierre Balmain, Cristobal Balenciaga i Hubert de Givenchy.

Nijedna od spomenutih modnih kuća još nije komentirala seriju, no s obzirom na popularnost "Dinastije Gucci", vjerojatno im nije krivo što će dobiti raskošnu promociju u seriji o poslijeratnoj modi.

Linker
19. travanj 2024 02:04