Mario Kučera
SVE SU ISTE

Najotkačeniji hrvatski dizajner: 'Hrvaticama najviše fali hrabrosti'

Najotkačeniji hrvatski dizajner, osnivač modne marke Bitemystyle, već 15 godina 'grize' na domaćoj sceni, a od posla ne može pobjeći ni na ljetnom odmoru - jer u egzotičnim zemljama traži nadahnuće za nove kreacije.

Petnaest godina karijere ću proslaviti...

Spontano sam odlučio da je posljednja kolekcija, proljeće/ljeto 2019. prikazana na Fashion.hr-u, zapravo bila slavljenička, ali kod mene slavlje traje cijelu godinu, a dio toga je i nedavna modna kampanja. Za jesen mi je u planu priprema izložbe koja bi donijela presjek mojeg rada, ali još je u povojima. Tijekom ljeta ću je možda uspjeti malo bolje posložiti u glavi.

Denis Butorac
Promotorica slavljeničke kolekcije je pjevačica Lara Antić

U modu sam se zaljubio...

Odrastao sam u selu blizu Virovitice, i mislim da je odatle krenula inspiracija. Oduvijek sam bio okružen biljkama, životinjama, bojama te stalno nešto rezao, crtao, izrađivao... Poslije gimnazije upisao sam Pravni fakultet, ali nakon godinu dana otišao sam na učilište Profokus, na smjer modni dizajn. Tada sam shvatio da moda nije nešto što će mi ostati samo hobi, već i ozbiljan posao.

Prvu reviju pamtim po...

Izgledala je pomalo smiješno. Bila je to kolekcija od samo pet modela predstavljena na Zagreb Fashion Weeku, čija je direktorica Suzy Josipović oduvijek poticala mlade dizajnere. Meni je to bilo probijanje leda i veliki stres te prvi susret s profesionalnim manekenkama i pistom. Nisam znao kad trebaju izići one, a kad ja. Danas sam nagrađivani dizajner s iskustvom sa svih domaćih modnih manifestacija.

Moja prva kreacija je...

Odjeća za Barbike. Odrezao bih čarapu i pravio se da je to uska haljina. U profesionalnom smislu počeo sam s platnenim torbama jer ih je bilo jednostavno sašiti, ali i najbolja su vježba za izradu šava. Svoje torbe sam darivao, a mama mi je, naravno, uvijek bila prva “manekenka”. Isprva mi je i financijski pomagala. S prodajom sam započeo u jednom zagrebačkom butiku s talijanskom robom, čiju sam vlasnicu upoznao slučajno, a nakon prijateljstva krenuli smo i u poslovnu suradnju. Pamtim anegdotu iz tog vremena: dao sam joj na prodaju nekoliko torbi i otišao na ljetovanje, koje ubrzo prekida njezin panični poziv da se odmah vratim jer su sve torbe prodane, a ona želi još! Naravno da sam se vratio, nije to bilo pitanje novca, već nevjerojatnog osjećaja da se moj dizajn nekome zaista sviđa. Počeo sam prodavati i druge komade odjeće, a kako su se ondje odijevali domaći estradnjaci, prva poznata klijentica bila mi je tadašnja TV voditeljica Ines Preindl.

MARTINA HOHNJEC
Prva klijentica bila je Ines Preindl

Najdraži model mi je...

Korzet-haljina s pop-art elementima i tilom. Nakon gotovo osam godina klijentice je stalno traže i neprestano hvale. Obožavaju je i naručuju za maturalne zabave, vjenčanja, izlaske u klubove... Tkaninu sam davno našao u Sloveniji, a sada je kupujem putem interneta.

A najveći promašaj...

Moram priznati da se nekih većih gafova u karijeri ne sjećam. Iza pozornice je uvijek ludnica i zna se dogoditi da nešto ne ispadne kako sam zamislio. Tih desetak minuta revije mnogi percipiraju kao glamur, ali ono što se događa iza - baš i nije. Desi se, primjerice, da se košulja s mnogo dugmadi krivo zakopča prije izlaska na pistu pa nastane kaos...

Poznate klijentice su mi...

Zaista ih je mnogo, a osim Ines Preindl, koja mi je otvorila vrata modnog svijeta, tu su i Anđa Marić, Ella Dvornik... Obožavam zvijezdama raditi scensku odjeću za videospotove jer takve kreacije ne moraju nužno biti nosive, ali su veoma atraktivne.

Karmen Poznić
Model i zaštitno lice kolekcije badića - blogerica Ella Dvornik

Ikona stila za mene je...

Američka pjevačica Gwen Stefani. Oduvijek efektno i zanimljivo nosi različite kombinacije stilova. U Hrvatskoj mi fale neke nove Elle Dvornik, Anđe Marić, Ide Prester...

PRIVATNA ARHIVA
Pjevačica Anđa Marić nekoliko je puta nosila revije

Najzanimljiviji trenutak karijere...

Alternative Fashion Week u Londonu 2009., gdje su kreacije predstavili mladi dizajneri iz cijeloga svijeta. Postavio sam svoj štand i mnogo se toga prodalo. Izlagao sam i prodavao još u Budimpešti i Sloveniji, a idući korak su mi i druga međunarodna tržišta.

U kolekciju nikad ne bih uvrstio...

Bijele komade. Možda je to moja podsvijest, ali kad su linije skroz čiste - osjećam da nešto ne valja! Uvijek imam potrebu na to nešto staviti, dodati boje, teksture, print, i to sam potpuno ja, u svom najboljem izdanju.

Svaka bi žena u ormaru trebala imati...

Bazične komade poput kvalitetnog jeansa, štikle, košulje... A potom tu klasiku kombinirati s nečim trendovskim, modernim i “pomaknutim”.

Za muškarce ne kreiram jer...

Oni bi tamnoplavo, sivo i maslinastozeleno, a to kod mene ne dolazi u obzir! No u idućoj kolekciji planiram zanimljive sakoe s jeansom, kapute i dnevne odjevne varijante s pomakom.

Inspiraciju crpim...

Na putovanjima. Kad god nekamo odem - pa makar u Zaprešić - uz znamenitosti tražim i dućane s tkaninama. Tako sam za kolekcije iskoristio i materijale iz Meksika i Tajlanda. Nadahnjuje me i raznolikost prirode pa sve što mi je zanimljivo - fotografiram.

Mario Kučera

Modni stil Hrvatica je...

Vole se lijepo odijevati, ali previše dominiraju high street brendovi. Netko bi rekao da moje kreacije nose mlađe djevojke, ali to je pogrešno. Najčešće klijentice su mi zrele žene koje su spremnije eksperimentirati s odjećom. U Hrvatskoj fali onog ključnog - modne hrabrosti.

Moj odjevni stil je...

Kod mene vrijedi izreka “u postolara najgore cipele” jer nisam preslika odjeće koju kreiram. Još dosta vremena provodim za šivaćim strojem pa sam uvijek jednostavno i udobno odjeven. Na revijama, vjenčanjima i sprovodima imam jedan crni sako, a posljednjih nekoliko godina dizajniram si razne košulje. Nabavio sam i otkačene cipele i tenisice te leptir-mašne.

Uzori su mi...

John Galliano dok je radio za Dior jer su mu kreacije bilo vrlo teatralne, kao i Delpozo, čiji dizajneri rade pročišćene linije i fascinantne detalje. Od hrvatskih kreatora draga mi je Ana Maria Ricov: nemamo isti stil, ali smo generacija i smatram je iznimno talentiranom i upornom.

Da nisam modni dizajner, bio bih...

Slikar ili DJ. Obožavam glazbu i možda se sad s 37 godina nađem za miks-pultom.

Sebe bih opisao kao...

Mnogi kažu da sam duhovit, ciničan, kreativan, neodlučna i nesigurna horoskopska Vaga.

Ljeto ću provesti...

Početak ljeta je bio rezerviran za Maldive, a tijekom srpnja i kolovoza odmarat ću se u Hrvatskoj. Nakon toga sjedam za mašinu i šivam kolekciju za jesen. Imat će prepoznatljive elemente i geometriju, ali u “underground” stilu, koji za mene nije tipičan.

Linker
20. travanj 2024 15:36