Nick Knight / Profimedia / Getty Images
GARETH PUGH

Odjevni (re)konstruktor se vratio: 'Sad je sve moguće, jer nema pravila, a ni ograničenja'

Umjesto klasične revije, avangardni britanski dizajner svoje je nove skulpturalne ideje predstavio multimedijalnim projektom ‘The Reconstruction’.

Nakon dvije godine izbivanja s londonskog Tjedna mode, dizajner Gareth Pugh (39) odlučio je vratiti se baš na ovaj pandemijski. U skladu s epidemijskim preporukama, novih trinaest modela nije predstavio na reviji uživo, već multimedijalnim projektom znakovitog naziva “The Reconstruction”, koji se sastoji od kratkih filmova snimljenih za svaku kreaciju posebno i popratnih fotografija te izložbe postavljene u prostorijama aukcijske kuće Christie’s u Londonu.

Vrijeme u kojem se vraća na modnu scenu, Pugh - nekadašnji pomoćnik kultnog avangardnog dizajnera Ricka Owensa - smatra idealnim.

“U krizi je sve moguće: nezamislivo postaje ostvarivo, nema pravila, nema ograničenja. Ovo je zapravo prilika da osmislimo budućnost kakvu želimo”, rekao je dizajner koji se materijalizacijom “nemogućeg” bavi od prve samostalne kolekcije prikazane 2006. Pugh, naime, eksperimentira s formama i volumenom kreirajući skulpturalnu odjeću kojom iskrivljuje i negira proporcije ljudskog tijela.

LONDON, ENGLAND - SEPTEMBER 16: A photocall celebrating designer Gareth Pugh's return to London Fashion Week with a new multidisciplinary art project
Dave Benett/Getty Images
Gareth Pugh uz svoj model u majici koju je kreirao za udrugu Hit+Run koja pomaže ženama i djeci žrtvama nasilja.

Njegove avangardne zamisli uključuju kapute od zračnih jastuka, odijela od pleksi letvica spojenih metalnim karikama, haljina izlivenih od jednog komada plastike i ogrtača enormno širokih ramena.

DIZAJNER EKSPERIMENTIRA S FORMOM I VOLUMENOM KOJIMA NEGIRA REALNE PROPORCIJE LJUDSKOG TIJELA.

“Cijeli moj dizajnerski opus posvećen je borbi između svjetla i tame, homo sapiensa i kiborga”, izjavio je jednom prilikom, navodeći da ga nadahnjuju distopijski filmovi, no ujedno i plaše. Pokoju od vlastitih ideja ponovno je primijenio i u najnovijoj kolekciji, a neke su zaživjele u kolekcijama drugih modnih dizajnera. Gareth Pugh je, premda i sam još relativno mlad autor, nadahnuće mnogim svojim kolegama.

ČITAJTE I:

Jesu li ovo 'najružnije ružne cipele' do sad? Balenciaga izbacila hotelske šlape s potpeticom

Wow! Glumica zabljesnula na špici u neodoljivom vintage komadu, savršenom i za jesen

Wood U: Nakit za žene koje biraju radost, izrađuje ga dizajnerica koja se ne boji riskirati

High tech odjeća je budućnost: Trenirka će zamijeniti većinu onoga što nosimo

Trend koji volimo: Bez obzira koliko kratka suknja bila, ova sezona neće proći bez njih i dokoljenki

Linker
22. travanj 2024 20:09