kaos i kreativnost

Odlazak legendarne urednice France Sozzani

Legendarna urednica talijanskog Voguea Franca Sozzani preminula je danas, u 67. godini života, u Milanu nakon duge bolesti.

Pod njezinim vodstvom, koje je trajalo dugih 28 godina, talijanski Vogue postao je jedno od najrevolucionarnijih međunarodnih publikacija. Kao jedna od najutjecajnijih ljudi u izdavačkoj kući Condé Nast International, otvarala je brojne kontroverzne teme vezane uz rasnu i rodnu pripadnost, seksualnost te žensku samosvijest i poimanje vlastitog tijela. Uz to, bila je poznata po tome da je svom kreativnom timu davala gotovo potpunu slobodu što je rezultiralo fantastičnim suradnjama od kojih će možda najzapamćenije ostati one s američkim fotografom Stevenom Meiselom.

Ona je i prva Vogueova urednica koja je u novinu pustila do tada u modnim krugovima ne baš omiljenu Kim Kardashian, s blogericama je suradnju započela prije svih ostalih, a posljednjih je godina djelovala i kao ambasador mode za UN. S njezinim odlaskom, modna je industrija ostala bez velikog vizionara, filantropa i obožavanog urednika.

Linker
18. travanj 2024 21:44