legendarna štikla

Priča o najpopularnijoj cipeli Manola Blahnika: Kojoj je Carolyne zapravo posvećena?

Povodom 35. obljetnice svojeg najpopularnijeg modela cipela, sandala s remenčićem pod nazivom Carolyne, legendarni američki dizajner Manolo Blahnik prisjetio se svoje muze i otkrio kako nije imao pojma da će upravo ovaj model postati - hit.

Dizajnera cipela Manola Blahnika planetarno je proslavila serija "Sex i grad", no u stvarnom životu, uz Carrie Bradshaw, jedna je druga američka it-djevojka napravila itekako mnogo za uspjeh tog brenda.

Pokojna Carolyn Bessette-Kennedy, supruga Johna F. Kennedyja bila je na glasu kao jedna od najutjecajnijih i najbolje odjevenih poznatih dama devedesetih, a upravo se njoj pripisuju zasluge za popularnost cipela Manola Blahnika po imenu Carolyne. Riječ je o 'slingback' sandalama s bademastog oblika, koje u originalnoj verziji dolaze s stiletto petom srednje visine.

image
Modna ikona devedesetih, Carolyn Bessette Kennedy, proslavila je ovaj model cipela
UNITED ARCHIVES/TOPFOTO/TOPFOTO/PROFIMEDIA

Cipela koju je Carolyn Bessette-Kennedy rado nosila postala je ultimativni modni hit, a i dan danas je najpopularniji model iz ponude Manola Blahnika.

"U kojoj god boji, materijalu i visini pete ih izbacili, sve se rasprodaju", otkrio je Manolo Blahnik za Vogue te dodao da nije ni sanjao da će upravo taj model postati legendaran.

image
Cipele Carolyne, dizajnera Manola Blahnika
PRESS FOTO

"Nemam osjećaj za te stvari. Nemam pojma, ne znam predvidjeti što će biti hit. Dizajniram cipele i neke budu popularnije od drugih", izjavio je povodom 35. obljetnice svoje najpopularnije kreacije.

Cipele Manola Blahnika u modelu Carolyne danas obožavaju blizanke Olsen i Meghan Markle, a zanimljiva je činjenica da, premda mnogi misle da je upravo ona bila muza za taj model, popularna štikla nije dobila ime po Carolyn Bessette-Kennedy.

image
Cipele modela Carolyne obožava i Meghan Markle
Shutterstock Editorial/Profimedia

Kao inspiracija za nastajanje bezvremenskog modela koji leti s polica, Manolu je poslužila ugledna njujorška umjetnica i spisateljica Carolyne Roehm.

image
Carolyne Roehm, kojoj je posvećena legendarna cipela
GLOBE PHOTOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

"Carolyne Roehm je tako elegantna dama i posebna mušterija, bio mi je izazov napraviti cipelu koja će biti bezvremenska, baš poput nje", otkrio je Manolo.

Linker
19. travanj 2024 10:50