BUCCELLATI PRESS
ZA SPECIJALNI PRILOG SATOVI & NAKIT

Prva dizajnerica luksuznog talijanskog nakita: 'Djed mi je govorio da bi bilo bolje da sam pjevačica ili glumica'

Prva dizajnerica u povijesti Buccellatija, talijanske kuće nakita koja obilježava stotu godišnjicu, u ekskluzivnom razgovoru za Satovi & nakit, specijalni prilog Glorije, otkriva kako je obiteljskoj tvrtki donijela novu snagu - pa je njezina kolekcija Blossom najprodavanija do sada

Kad sam djedu rekla da želim dizajnirati nakit, sugerirao mi je da radije budem pjevačica ili glumica, govori Lucrezia Buccellati (30), prva dizajnerica kuće luksuznog talijanskog nakita Buccellati. Na kreativnom kormilu u sto godina dugoj povijesti Buccellatija bile su, naime, tri generacije muškaraca, a posao se prenosio s oca na sina. Ambiciozna i uporna, Lucrezia Buccellati prekinula je muški nasljedni red prije pet godina, kada se priključila ocu Andrei u kreiranju, a njezina prva kolekcija, Blossom, kući je donijela procvat - postala je i do danas ostala njihovom najprodavanijom linijom.

BUCCELLATI PRESS

Za razliku od svih svojih prethodnika, koji su radili u Milanu gdje je sjedište kompanije, Lucrezia stvara u New Yorku, u kojem živi sa suprugom, biznismenom Davidom Wildensteinom (39), i njihovim sinovima, Nathanom (5) i Danielom (2). U razgovoru za Gloriju Lucrezia Buccellati govori o svojim ljubavima i strastima - obitelji, putovanjima, jahanju, dizajniranju nakita i svojem omiljenom dragulju.

DRAGI KAMEN IZ DJETINJSTVA

- Imala sam samo pet godina kad mi je djed Gianmaria dopustio da švrljam po njegovu ateljeu, proučavam safire, rubine i smaragde. Tada mi je i izradio mali zlatni prsten s ugraviranim motivom medvjedića, na čijem se trbuhu sjajio dijamant.

KLASIKA ZA NOVE GENERACIJE

- Moj djed bio je jedinstven čovjek, vizionar i umjetnik, iznimno uporan u ostvarenju svojih ideja. Bio je izrazito tradicionalan pa se doimalo da će teško prihvatiti moje ideju ulaska u obiteljski posao. No kad je shvatio da za mene to nije samo hir, postao mi je velika podrška. Umro je 2015. u 86. godini i sigurna sam da bi bio zadovoljan kako moj otac Andrea i ja vodimo tvrtku. Nakit koji dizajniram “ogledalo” je mojeg osobnog stila - moderan, a svevremenski.

BUCCELLATI PRESS
Lucrezijin djed, Gianmaria Buccellati, od svojeg je oca preuzeo posao 1966. godine

BUCCELLATI PRESS
Prvi dućan otvoren je u Milanu 1919. godine

OMILJENI KOMAD NAKITA

- Najradije nosim Buccellatijevu kratku ogrlicu s tri dijamanta na privjesku i naušnice od bijelog zlata iz kolekcije Macri koje pristaju uz bilo koju modnu kombinaciju. S ruke ne skidam ni prsten koji mi je darovao suprug, a koji je pripadao njegovoj obitelji. Na njemu je plavi safir - moj najdraži dragulj.

Privjesak iz kolekcije Alyssa s plavim safirom, omiljenim Lucrezijinim kamenom

OBITELJ I IZLASCI

- Obitelj mi je iznimno važna. Supruga Davida upoznala sam na spoju naslijepo u New Yorku. Od prvog trena sam osjetila neku vezu, kao da se znamo godinama. Isprva sam bila malo suzdržana zbog devet godina razlike, no on je bio strpljiv i nakon godinu i pol smo se zaručili. Uz našu dvojicu sinova definitivno sam postala zrelija i odgovornija, a Nathan i Daniel moji su prioriteti. No, priznajem, i dalje volim izaći s društvom.

BUCCELLATI PRESS
S devet godina starijim suprugom Davidom

TALIJANSKO-AMERIČKA VEZA

- Živim u SAD-u, no u Italiji sam odrasla i zato onamo putujem više puta godišnje. Njezina kultura, povijest, dizajn i arhitektura nepresušno su mi vrelo inspiracije. Međutim, u Americi sam najviše naučila o poslu, kao i o vrlo brzom načinu života kakav mi je u Italiji bio nepoznat.

DNEVNI RITAM

- Ustajem u 6.30, odradim jogu, a tek po - tom budim djecu i vozim ih u vrtić. Kad se vratim kući, tada počinje moj radni dan: od­­govaram na poruke, odrađujem telefonske razgovore i radim na budućim kolekcijama. Dva dana u tjednu odlazim u ured i na sastanke. Poslijepodneva su rezervirana za djecu i tada sam posvećena samo njima. Navečer uglavnom kuham, naravno - talijanska jela.

Picture 014
BUCCELLATI PRESS
Obiteljske veze: Lucrezia Buccellati s ocem Andreom, s kojim vodi tvrtku, te s tetom Marijom Christinom i rođakom Lucom

STRASTI I AMBICIJE

- Jahanje je moja najveća strast. Imam tri konja s kojima se natječem, uglavnom u SAD-U i Kanadi. U konjima toliko uživam da bih mogla cijeli dan provesti u štali. Obožavam i slikati te uređivati interijere - možda se u budućnosti tome više posvetim.

BUCCELLATI PRESS
Lucrezia ima tri konja s kojima se natječe u SAD-u i Kanadi

PUTOVANJA

- Obožavam putovati, no mnogo se toga promijenilo otkako imam djecu. Nekoć sam če­sto odlazila u Polineziju i na Galapagos, a danas biram europske destinacije, najčešće Italiju. U posebnom sjećanju mi je odmor na koji su me kao 16-godišnjakinju poveli roditelji - bili smo na hrvatskoj strani Jadrana, kamo jednog dana namjeravam odvesti i svoju djecu.

BUCCELLATI PRESS
Godinama je ljetovala na Bahamima

MODNI FAVORITI

- Najčešće sam u trapericama i košulji. Sviđaju mi se i haljine mladih dizajnera i najčešće ih kupujem na internetskim stranicama Moda Operandi ili Luisa via Roma.

Uz novi broj magazina Gloria ne propustite specijalni prilog Satovi & nakit, u paketu za 19,90 kuna.

Linker
23. travanj 2024 10:03