PEDESET GODINA OPTIMIZMA

Smiley slavi rođendan u svom prepoznatljivom stilu: Odazvali se brojni dizajneri

Najpoznatiji osmijeh na svijetu - nakon zagonetne Mona Lise - pripada simpatičnom Smileyju čijoj su proslavi 50. rođendana prisustvovali mnogi.

Najpoznatiji osmijeh na svijetu - nakon zagonetne Mona Lise - pripada simpatičnom Smileyju, žutom krugu s ovalnim očima i usnama razvučenim od uha do uha. Simbol pozitivne energije u 50 godina od njegova "rođenja" pretvorio se u pokret koji je svojim optimizmom osvojio svijet te definirao način na koji dijelimo i izražavamo sreću.

Prvi smajlići ucrtani su na zidu špilje u Francuskoj još 2500. godine prije Krista, a - iako postoje brojne kontroverze oko autora njegova današnjeg izgleda - prava pripadaju uredniku Franklinu Loufraniju, koji je u novinama France-Soir njime skretao pozornost na pozitivne vijesti. On je i osnivač tvrtke Smiley Company za koju je njegov sin Nicolas 2001. izradio rječnik osjećaja nazvanih emotikoni, postajući univerzalnim jezikom izražavanja emocija.

image

Američka robna marka Nordstrom veselom se kampanjom pridružila rođendanskoj proslavi

HALEY BLAVKA

Smiley danas zarađuje više od 130 milijuna eura godišnje pa stoga ne čudi da se često priključuje brojnim dobrotvornim organizacijama i kreatorima pozitivnih promjena. Svoju dobru vibru Smiley je prenio na brojne umjetnike te predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola pop-kulture.

Obožavali su ga članovi bendova Nirvana i Talking Heads, pjevač Pharrell Williams opjevao ga je u pjesmi "Happy", pojavio se u kultnom filmu "Forrest Gump", modni dizajner Karl Lagerfeld "posudio" mu je svoje tamne naočale, Carolina Herrera posvetila mu je parfem, dizajnerica nakita Valerie Messika "odjenula" ga je u dijamante, a u povodu njegova rođendana francuska tvrtka La Monnaie de Paris izdala je zlatnike i srebrne novčiće s njegovim likom.

U doba pandemije i straha od budućnosti Smiley ne posustaje. I dalje širi svoj optimističan etos, nudi nam razloge za smijeh te šalje poruke poput "Take the time to smile" ili "Use your smile to change the world, but don\'t let the world change your smile".

image

Osmijeh od žutih dijamanata

MESSIKA PARIS
image

Retro podvodna kamera

SUNNY LIFE
image

Pop art umjetnost na dasci za skejtanje

SKATEBOARD
image

Ljetna zabava

HAVAINAS
image

Limitirana edicija parfema 212

CAROLINA HERRERA
image

Majica na vezanje

ALICE&OLIVIA
image

Kožna torba Ebury

ANYA HINDMARCH
image

Traper jakna s velikim žutim natpisom na leđima

LEE JEANS
Linker
23. travanj 2024 07:33