Inspirativne žene 2021.

Korana Gvozdić i Matea Jelić: Žene koje su pokazale da snovi mogu postati stvarnost

Predstavljamo vam ovogodišnje junakinje koje su nas u mnogočemu inspirirale, ali i od kojih smo svi ponešto mogli naučiti. Među njima su i ove dvije dame - ekonomistica koja je prošla trnovit put do majčinstva i sportašica godine koja je osvojila olimpijsko zlato.

Upoznajte sve Gloria zvijezde 2021.: Ovo su inspirativne žene s naše novogodišnje naslovnice


Korana Gvozdić

Ekonomistica i voditeljica u travnju je na svijet donijela sina Olivera koji je rođen kao palčić, a 38 dana proveli su u bolnici odvojeni jedno od drugoga


Nakon dugog nadanja, ove sam godine postala mama preslatkog malenog borca. Tijekom čuvane trudnoće došlo je do nenadanog i preranog porođaja, nakon čega je krenula borba koju je moj sin lavovski odradio. S obzirom na pandemijsko vrijeme mnogo je prepreka koje su žene morale proći kako bi donijele na svijet novi život. Sve što je nekad bilo uobičajeno - pratnja supruga, posjeti, fizički kontakt i podrška - sada je izostalo. Mi majke palčića prolazile smo same ionako težak put jer tjednima nismo mogle zagrliti niti svoje dijete niti svog partnera, i zato bih voljela osvijestiti javnost koliko je potrebno da se taj pristup u bolnicama promijeni dok traju posebne mjere zbog pandemije. Da majke mogu imati priliku primiti u naručje svoje bebe palčiće te da očevi ranije vide svoje malene borce i zagrle mame lavice koje same prolaze kroz ovakva razdoblja.

image

Korana Gvozdić

NEJA MARKICEVIC/CROPIX

U protekloj godini najinspirativnija osoba bio je moj sin Oliver. On je u meni pokrenuo snagu za koju nisam znala da ju imam, i koja mi je trebala da preživim ono što mi se događalo tijekom više od pet tjedana provedenih u bolnici.

Ne mogu ne spomenuti podršku mog partnera Ivana, moje obitelji i najužeg kruga prijatelja, jer kada stvari krenu u smjeru suprotnom od očekivanog, obitelj dobiva nadnaravnu snagu, a problemi postanu ljepilo koje dodatno spoji i učvrsti prave odnose. Posebno poštovanje osjećam prema medicinskim djelatnicima Petrove bolnice. U ove dvije godine, koliko traje pandemija, postala sam strpljivija jer sam spoznala da je upravo ta osobina potrebna kako si ne bismo stvorili dodatan stres. Vjerujem da ću u 2022., ma kakva ona bila, naprosto biti sretna. Dobro zdravlje i obitelj moji su prioriteti, a posao će biti s njima u simbiozi. Također imam veliku želju okupiti žene koje prolaze ili imaju predispoziciju proći sličan scenarij kao i ja te podijeliti s njima svoja iskustva - u nadi da će im to pomoći da osvijeste snagu koju imaju u sebi, te da znaju da će ih uloga majke, a pogotovo majke palčića, oplemeniti. Kada se prašina slegne, želim da znaju da je to pravi blagoslov koji vas resetira iz temelja i može vas usmjeriti na prave vrijednosti.


Matea Jelić

Osvajačica olimpijskog zlata u taekwondou i sportašica godine u izboru Sportskih novosti


Što god mi donijele godine pred nama, 2021. će zauvijek imati posebno mjesto u mojoj karijeri. Prvi sam put sudjelovala na Olimpijskim igrama i odmah ostvarila san svih sportaša - zlatnu medalju. Godinu ću pamtiti i po najsjajnijem odličju na Europskom prvenstvu u Sofiji, koje mi je bilo odskočna daska za Japan. A da bih sve to postigla, u ovoj sam godini prolila puno znoja, znala sam prelaziti granicu izdržljivosti, no isplatilo se. Drago mi je što su to prepoznale i krovne sportske institucije te sam nedavno priznanje Hrvatskog olimpijskog odbora za najbolju sportašicu Hrvatske 2021. doživjela kao posebnu čast. Jako sam zahvalna svim ljudima koji su se veselili sa mnom nakon pobjeda i koji su me bodrili na treninzima, poput mog trenera Tonija Tomasa, pa je moje zlato iz Tokija nagrada i njemu - jer bez njegova znanja ne bih bila mentalno i fizički na najvišem nivou.

image

Olimpijka Matea Jelić

SASA BURIC/CROPIX

Veliko nadahnuće mi je obitelj - mama Ljiljana i tata Mate, mlađa sestra Ivona, koja je krenula mojim stopama, te brat Kristijan, koji je trener.

U idućoj godini nadam se dobrom zdravlju kako bih mogla nastaviti s pobjedama, a ne bih imala ništa protiv ni da mi se dogodi ljubav. To je jedino što mi trenutačno nedostaje. Kao sportašici posljednje dvije godine otkako se borimo s pandemijom bile su mi dosta teške. Preko noći su ukinuta sva natjecanja, treniralo se u novim okolnostima, a unatoč tome nisam smjela ispasti iz forme. Kako sam po prirodi osoba koja sve negativno pokušava okrenuti na pozitivno, tako sam to vrijeme iskoristila za jačanje mentalne snage. Postala sam strpljivija, a u konačnici i zrelija. Moja zlatna 2021. najbolji je dokaz za to.

Čitajte i:

Sanja Musić Milanović, Ivana Bodrožić i Snježana Prijić-Samaržija: Ženska energija za bolju budućnost

Branka Bakšić Mitić i Anita Letica: Žene koje su u izazovnoj godini pokazale svu svoju snagu

Marija Husar Rimac i Anđa Marić: Žene koje su pokazale da je sve moguće ako to želiš


Snimatelji: Jure Cukar i Igor Vignjević

Montaža: Adam Bukvić

image
GLORIA

Novi broj magazina Gloria u prodaji je od četvrtka 30. prosinca i online.

Linker
20. travanj 2024 01:10