Što je najpametnije

Oprezno s financijama: Vinka Ilak, članica Uprave Fine, otkriva što napraviti kada vam prijeti ovrha

Većina Fininih dužnika duguje iznose manje od sto tisuća kuna, a među njima je 64% muškaraca i 36% žena koje ipak nešto bolje upravljaju imovinom, objasnila je članica Uprave Financijske agencije i jedna od sudionica Glorijinog panela ‘Vaš novac, vaš život‘.

Na Glorijinom panelu "Vaš novac, vaš život" četiri stručnjakinje u području financija - Dajana Barbić, izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Vinka Ilak, članica Uprave Fine, Rosa Marić, voditeljica Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia Osiguranja d.d., te Andrea Andrassy, spisateljica i magistrica ekonomije, smjer financije, govorile su o važnosti financijske pismenosti bez koje si u životu ne možemo priuštiti sve što želimo.

"Isplivali" su pritom zanimljivi podaci kojih zapravo mnogi nisu svjesni. Primjerice, uvid u Fininu statistiku dužnika neminovno govori kako žene nešto bolje raspolažu svojom imovinom.


Čitajte i: Vodič kroz ovrhe: Što poduzeti i što trebate znati u slučaju da se i vama dogodi

A da s novcima nije pametno riskirati zasigurno su svjesni Finini ovršenici od kojih je 64% muškaraca te 36% žena - otkrila je članica Uprave Fine - Vinka Ilak dodajući tome kako je većina ovršenika novac trošila na potrošačke kredite čiji su iznosi redom manji od sto tisuća kuna.

S novcem stoga, treba oprezno, a nađemo li se jednom u situaciji u kojoj nam prijeti ovrha, najpametnije je pozvati vjerovnika koji, objasnimo li mu situaciju na miran način, vrlo vjerojatno neće odmah pokrenuti postupak ovrhe.

"Najbolji način je da proaktivno pristupate prema rješavanju svojeg duga prije nego što dođe do ovrhe", zaključila je članica Uprave Fine.


POGLEDAJTE PANEL ‘VAŠ NOVAC, VAŠ ŽIVOT‘

ČITAJTE O ISKUSTVIMA POZNATIH:

Andrea Andrassy: ‘Podmirila bih dug od osobe koju volim, osim ako su u pitanju cipele za bivšu‘

Čist račun, dug brak Sandre Bagarić: ‘Zajedno planiramo sva veća ulaganja, a u brak smo ušli s odvojenim računima’

Ecija Ojdanić na početku karijere trošila je više no što je zarađivala, sada sa suprugom dijeli važnu životnu filozofiju

Domenica sada nema problem ni s minusom ni s dugovima: ‘Kad sam tek dobila karticu, ‘peglala‘ sam je bez kontrole‘

Filip Šovagović: ‘Previše sam se zaigrao i pomislio da bi preko noći trebao imati sve - stan, auto, vikendicu...’

Linker
17. travanj 2024 18:50