Massimo Savić
 Biljana Blivajs / Hanza Media
Portret Hrvatske 2020

Atraktivna izložba u muzeju Mimara odgovara na pitanja o potretima u vrijeme napredne tehnologije i otkriva pravu perspektivu

Portret Hrvatske 2020 ukazati će na različitost, kreativnost i kvalitetu fotografskih umjetnika portreta, a također i specifičnosti stanovnika Hrvatske. Izložba se održava u muzeju Mimara u Zagrebu.

Hrvatski fotografski centar (HFC) organizira izložbu fotografskih portreta građana RH te izdaje prvu monografiju Portret Hrvatske 2020 kojom ćemo današnju RH predstaviti Europskoj Uniji i to u vrijeme predsjedavanja EU.

Na HFC Nagrada/Natječaj - Portret Hrvatske 2020 su učestvovali isključivo državljani Republike Hrvatske s portretima snimljenim isključivo u Republici Hrvatskoj!

U današnje se vrijeme napredne tehnologije fotografiranja pojavljuje ogromna količina tzv. "portreta". Međutim, svaka fotografija koja predstavlja osobu(e) nije nužno i portret osobe(a) - iz takve bi fotografije trebali iščitati više od dokumentarnih pojedinosti oblika, boja, veličine, starosti... osobe(a). Još je teže snimiti izraditi portret kojom promatrač portreta "prepoznaje glavne osobine" portretiranog i njegove okoline.

Ne postoji fotograf, profesionalac ili amater, koji se nije ogledao u žanru portreta te će ovakvo natjecanje, izložba, nagrada i monografija Portret Hrvatske 2020 ukazati na različitost, kreativnost i kvalitetu fotografskih umjetnika portreta, a također i specifičnosti stanovnika Hrvatske.

Promo
Portret Hrvatske 2020

Radovi za ovu izložbu su prikupljeni javnim Natječajem u Hrvatskoj tijekom listopada i studenog 2019. Konačni odabir obavio je ocjenjivački sud u sastavu: samostalni fotograf Zvonimir Atletić, povjesničarka umjetnosti Iva Korbler i samostalni fotograf Luka Mjeda. Prijavljeno je više od 800 portreta od kojih je napravljen izbor od 160 fotografija koje su objavljene u monografiji. Za izložbu je izabrano 50 portreta. A u najuži izbor od 6 finalista od kojih će se na otvorenju izložbe izabrati konačni pobjednik su Finalisti: Dalibor Slavenski - Dječak u polju, Robert Gojević - Blizanci Hrvoje i Žarko Jakab, Saša Ćetković - Mia Maretić, Valerija Dujmović - She, Walter Sirotić - Massimo.

Na otvorenju Izložbe u Muzeju Mimara u Zagrebu bit će promovirana monografija Portret Hrvatske 2020 te će se dodijeliti Nagrade za najbolje autore fotografskog portreta. Tijekom trajanja izložbe održat će se predavanja prestižnih autora na temu fotografskih portreta, umjetničke fotografije, tendencijama razvoja fotografije te još neke promocije vezane za fotografiju i digitalne medije.

Izložba će trajati od 29. veljače do 14. ožujka 2020. godine u muzeju Mimara u Zagrebu. Ulaz na izložbu je besplatan.

Linker
25. travanj 2024 22:43