u hnk

Bili smo na premijeri ‘Genijalne prijateljice‘ u kojoj glumi i Jelena Perčin Otašević: ‘Sretna sam, ali bilo je naporno! Spasila nas je teta čuvalica‘

Publika je dugim pljeskom nagradila ansambl od čak 29 glumaca, a posebice autorski tim i redateljicu Marinu Pejnović.

Pred prepunim gledalištem snoć je premijerno odigrana predstava ''Genijalna prijateljica'', posljednja ovosezonska premijera u zagrebačkom HNK-u koja se tradicionalno održava 30. prosinca. Predstavu po istoimenoj knjizi slavne talijanske književnice koja piše pod pseudonimom Elena Ferrante nije propustio ni predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković sa suprugom Sonjom kao ni ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Na premijeri održanoj po svim epidemiološkim mjerama koje su uključivale covid potvrde i mjerenje temperature bila je i Vjekoslava Raos - Plenković, umirovljena kardiologinja, majka premijera Andreja Plenkovića, neurokirurg Josip Paladino, novinarski par Željka Ogresta i Dubravko Merlić, voditelj Davor Meštrović, slikarica Goranka Vrus Murtić, slikar Duško Šibl, odvjetnički par Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, liječnik i modni kritičar Nenad Korkut, lovac na antikvitete Jura Gašparac…

Publiku je oduševio igrački precizan ansambl od čak 29 glumaca, jednostavna i funkcionalna scenografija, odlični kostimi, a najviše pohvala je dobila mlada redateljica, 28-godišnja Marina Pejnović. Iako su mnogi bili skeptični kako će na pozornici funkcionirati zahtjevni tekst o prijateljstvu Elene i Lile, djevojčica koje odrastaju u kompleksnoj i nasilnoj sredini talijanskog juga pedesetih godina prošlog stoljeća, redateljica je svoj posao odradila besprijekorno.

''Sretna sam kako je publika prihvatila predstavu, ali već me lovi postpremijerna depresija jer sam u zagrebačkom HNK-u posljednjih mjeseci provela mnogo vremena. Predstava je gotova i njezin život se nastavlja, a ja odlazim. Ovdje sam naime, prije ''Genijalne prijateljice'' režirala i operu ''Posljednji Intermezzo'' u sklopu Muzičkog bijenala tako da mi je HNK ovu jesen i zimu bio drugi dom. Nedostajat će mi ljudi, atmosfera, posao…'',kazala je Marina Pejnović nakon premijere. Pohvalila je i glumce s kojima je odlično surađivala iako joj nije bilo lako prvi put stati pred njih i iznijeti im svoje ideje. A oni su ju prihvatili vrlo ozbiljno i s velikim uvažavanjem na čemu im je beskrajno zahvalna.

ČITAJTE I: Jelena Perčin zasula Momčila poljupcima i pohvalama na premijeri filma u kojem je ostvario glavnu ulogu

''Dugo nisam radila s nekim tko je tako precizan i točno zna što hoće. Vrlo je pametna, pripremljena, radi brzo i dobro. Uistinu je izvrsna, svi smo joj povjerovali i rad na ovoj predstavi bilo jedno lijepo iskustvo. Podsjetila me na stare majstore redateljskog zanata poput Branka Gavelle koji su i u mladim godinama pokazali zrelost i svu punoću svog talenta'' kazala je glumica Ksenija Marinković koja u predstavi glumi dvije uloge, strogu učiteljicu Oliveru i obiteljsku prijateljicu Nelu.

Na pozornici se nakon dugo vremena našla i Jelena Otašević Babić, inače majka troje djece, koja se nakon dva mjeseca svakodnevnih proba konačno s veseljem može vratiti majčinskim obavezama.

''Moram priznati da mi je ovaj period bio prilično naporan jer je trebalo uskladiti probe koje su se održavale dva puta dnevno i sve ono što svaku ženu i majku čeka kod kuće, od kuhanja, pranja, spremanja do majčinskih obaveza. Suprug Momčilo mi nažalost, nije mogao puno uskakati jer i on snima od jutra do mraka tako da smo se morali oslanjati na pomoć tete čuvalice. Ali rad na predstavi je bio ugodan i inspirativan tako da sam sretna što sam dio jednog tako lijepog projekta", rekla je Jelena.

ČITAJTE I: Jelena Perčin i Momčilo Otašević drugi put postali roditelji - u obitelj stigao sinčić!

Linker
18. travanj 2024 19:49