Magic Box

Odgovor na epidemiju: Detour, Sara Renar i drugi sviraju uživo na jedinstvenom online koncertu

Nakon dva uspješna, proljetna izdanja, online koncerti u zajedničkoj organizaciji Radija 808 i Pozitivnog ritma su dobili zajednički nazivnik - Magic Box.

U nastavku epidemije o pravim koncertnim i festivalskim iskustvima može se samo maštati, stoga Magic Box donosi treće izdanje online koncerta i to u subotu, 14. studenog, na "starom" mjestu, u HUB-u 385, s početkom u 18 sati. Magic Box i ovom prilikom predstavlja najzanimljivije autore domaće nezavisne i alternativne glazbene scene. Skoro pa pravo koncertno iskustvo online publici ovaj put će pružiti Detour, premijerno u sastavu s dvije nove pjevačice, girlpower trojka Sara Renar i Playground Hustle koje će nakon odvojenih nastupa izvesti prvu suradnju - pjesmu "Kapital", band Lili Gee koji su nedavno potpisali za Croatia Records, Plazmatick, producent koji je na sceni već 20 godina s friško objavljenim albumom, te legendarni punk sastav Nula koji su nedavno održali prvi i dugoočekivani koncert nakon 10 godina pauze.

image
Magic Box
PROMO

Koncert će se moći pratiti putem live video i audio streama s Radio 808 web stranice.

Detour je danas prepoznatljiv među poklonicima kvalitetnog, suvremenog, elektro - akustičnog pop zvuka, bržeg i plesnijeg ritma, začinjenog povremeno drum'n'bass i ponekom country notom.

image
Detour
DETOUR

Do početka 2006. godine ova peteročlana glazbena skupina predvođena autorom, aranžerom, producentom i gitaristom Nenadom Borgudanom djelovala je pod imenom Yammat da bi nakon razilaženja s tadašnjim managerom nastavila svoj glazbeni put pod imenom Detour. 2020. godina grupa Detour ulazi u novo razdoblje gdje sa željom unapređivanja postojećeg repertoara, te daljnjeg autorskog pristupa umjesto tadašnje pjevačice Gine uključuje dva nova ženska vokala, Karlu i Doru. Ova tranzicija je prema riječima frontmana Nenada Borgudana bila apsolutno artistička odluka, a Magic Box donosi premijerni nastup Detoura u novom sastavu.

Girl power

Sara Renar pripada grupi najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Njezin glazbeni stil može se opisati kao eksperimentalni / indie / pop, miješajući suptilne melodije s elektroničkim i kazališnim elementima.

image
Sara Renar
ZVONIMIR FERINA

Iza sebe ima četiri diskografska izdanja. Album "Djeca" je 2014. godine nominiran za nagradu Porin za najbolji debitantski album, dok je 2015. za EP "Jesen" Sara nominirana u dvije kategorije (najbolja ženska vokalna izvedba, najbolji alternativni album), a Porin je osvojila u kategoriji vokalne izvedbe. "Tišina" iz 2016. je za istu nagradu nominirana za album godine i najbolji alternativni album, a isti album je zaslužio nominaciju za IMPALA europski album godine. Posljednji live album "Gdje povlačiš crtu" odjeknuo je u svim medijima, a prema svim kritikama je revolucionarni i svjetski materijal koji zaslužuje posebnu pažnju.

Bend Lili Gee aktivan je od 2017. godine i nakon niza singlova, 2019. izdaju album "Predigra" za Aquarius records, a album je pratila i duga turneja gdje su svirali na više od 40 koncerata na svim mjestima gdje se još sluša pop-rock muzika.

image
Lili Gee
LILI GEE

Početkom ove godine uz pomoć ekipe iz kluba Pločnik izdali su svoj vinilni EP nazvan "Android" koji je žanrovski više u rocku i posveta je ženskim rock ikonama iz 70-tih i 80-tih godina. Bend je nedavno potpisao novi ugovor s Croatia records i očekuje se novi singl nazvan "Crveno i crno". U bendu sviraju: Lidija Graovac na vokalu, Miro Odak na gitari, Krešo Šakić bas i Goran Radoš na bubnjevima.

Playground Hustle je elektronički, hip hop, eksperimentalni duo iz Zagreba.

image
Playground Hustle
PLAYGROUND HUSTLE

Producentica Ivona Eterović (Tonota) zaslužna je za instrumentalni dio, stvarajući ga kombinacijom sviranja akustične i električne gitare/basa i svih ostalih elemenata koji se nalaze u jednom glazbenom softveru. Marija Magdalena Slović (Megi) zaslužna je pak za vokalni dio, od pisanja tekstova do njihove izvedbe – bilo repanjem ili pjevanjem. Njihova glazba definitivno je nešto novo u domaćoj modernoj klupskoj produkciji i stilu koji apsolutno korespondira s modernim zapadnjačkim klupskim electro/rap trendovima. Radi se o izuzetno inovativnom pravcu u spajanju electro glazbe i rapa na način kako ga na svjetskoj glazbenoj sceni njeguju izvođači poput Die Antwood ili Billie Eilish.

Uz odvojene nastupe Sara Renar i Playground Hustle izvest će zajednički i pjesmu “Kapital” što je njihova prva suradnja, a njome progovaraju o problematičnom odnosu društva prema materijalnim vrijednostima te nemoći pojedinca da prekine začarani krug u kojem smo svi - dužni. Kapital je iskreno i brutalno opisan kroz slomljene beatove producentice tonote iz Playground Hustlea, eterične Sarine vokale i oštar rap druge polovice ovog dua, Megi.

Povratak veterana

Marko Mihalinec aka Plazmatick je producent elektroničke glazbe, grafički dizajner te pisac.

image
Plazmatick
PLAZMATICK

Svatko tko voli promišljenu, sugestivnu i iznimno kinematografsku glazbu zasigurno će uživati u njegovom izričaju Počeci njegovog aktivnog kreativnog djelovanja sežu u davne devedesete. Prije dva mjeseca objavio je album 'Hrđava vremena' za izdavačku kuću PDV koji je originalno nastao 2013. g. te nikada ranije nije bio objavljen. A dan prije samog online koncerta izlazi i drugi dugosvirajući uradak naziva 'Maziš mi se' (PDV).

Proteklih godinu dana je svakako bilo uzbudljivo za kultni hardcore punk bend Nula iz Šibenika koji se nakon deset godina koncertne pauze ponovno okupio ovo ljeto na Martinska Punk događanju.

image
Nula
NULA

Krajem 2019. bend je reizdao album "Pobjedimo laž" koji je originalno sniman 1993. u podrumskim prostorijama obiteljske konobe, koja je tih ratnih dana služila i kao sklonište, na opremi upitnog podrijetla i kvalitete, sve uživo. Album "Pobjedimo laž" predstavlja antologijsko ostvarenje rane faze domaćeg undergrounda, snimljeno doslovno “pod zemljom”, s beskompromisnim anti-ratnim i anti-establishment porukama, na kojem je prisutna sva nagomilana frustracija generacije koja osjeća da su joj ugrožene najbolje godine.

Linker
20. travanj 2024 08:54