Maja Jurović
UMJETNIČKI PAVILJON

Otvorena izložba 'Neka jedu kolače', prva koja tematizira hranu u umjetnosti

Otvorena je prva izložba u Hrvatskoj koja tematizira hranu u umjetnosti, a svečano otvorenje završeno je performansom "Gozba", umjetnice Ljiljane Mihaljević ispred Umjetničkoga paviljona u Zagrebu.

Prva izložba u Hrvatskoj koja tematizira hranu u umjetnosti "Neka jedu kolače" otvorena je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a donosi 71 rad 55 umjetnika. Autori koncepcije su ravnateljica Umjetničkoga paviljona Jasminka Poklečki Stošić te ravnatelj Galerije umjetnina u Splitu Branko Franceschi. Izložba je podijeljena u sedam sekcija: "Bijeda", "Voće i povrće", "Ljudi i hrana", "Obilje", "Riba", "Meso", dok je u središnjem dijelu sekcija "Gourmet/Gastronomija".

Na otvorenju izložbe bili su i neki umjetnici čija su djela izložena među kojima i Braco Dimitrijević, Mario Kučera, Berislava Picek, Momčilo Golub, Ivan Posavec, Damir Fabijanić i Darwin Butković i drugi, a sve je završeno performansom imenom "Gozba".

Izložba na kojoj su, uz hrvatske klasike poput Becića, Medovića, Uzelca, Karasa, Gecana, Plančića, Račića, Dulčića, Trepšea, Varlaja, izložena i djela suvremenih autora - Brace Dimitrijević, Vlade Marteka, Mladena Stilinovića, Vlaste Delimar, Tajči Čekade, Ljiljane Mihaljević, Mladena Tudora, Ivana Posvca, Marija Kučere, Josipa Klarice, Zorana Marinovića, Matka Vekića, Bane Milenkovića, Matka Mijića i drugih, bit će otvorena do 7. srpnja.

Linker
18. travanj 2024 08:46