Ivan Lackovic / CROPIX
kulturalna manifestacija

Počeo je Korčulanski barokni festival, a renomirana violinistica Laura Vadjon otkrila nam je detalje

Osmo izdanje Korčulanskog baroknog festivala ove će se godine održati od 31. kolovoza do 14. rujna. Ova kulturna manifestacija utemeljena je 2012. godine u svrhu promocije lokalne i međunarodne glazbene i kulturne baštine te slovi kao nezaobilazan kulturni događaj svjetske glazbene scene.

Korčulanski barokni festival još jednom će ugostiti prestižne svjetske i domaće ansamble i soliste, specijaliste za izvođenje barokne glazbe.

Ensemble Odyssee (Danska), La Ritirata (Španjolska), Plaisirs de Musique (Češka), Musica Batavia (Nizozemska), Monteverdi String Band (Velika Britanija), I musicali affetti (Italija) i renomirani solisti: Krešimir Stražanac; bariton, Monika Cerovčec; sopran, Sonja Runje; mezzosopran, Anabela Barić; sopran, Franko Klisović; kontratenor, dirigenti i čembalisti Aapo Häkkinena i Pavla Mašića će nastupiti na festivalu.

Ovoj reprezentaciji umjetnika pridružit će se i rezidentni ansambl festivala, Hrvatski barokni ansambl pod umjetničkim vodstvom ravnateljice Korčulanskog baroknog festivala, renomirane violinistice Laure Vadjon koja nam je otkrila sve o festivalu.

Zagreb, 221109.
Hrvatski barokni ansambl, Izvorni uzitak, Handel at home.
Na slici: Laura Vadjon, barokna violina i Kresimir Haus, cembalo.
Foto: Neja Markicevic /CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

"Kao ravnateljici Korkyra Baroque Festivala posebno mi je drago najaviti njegovo osmo izdanje! U katedrali i drugim prekrasnim crkvama grada Korčule ali i u Vela Luci, Pupnatu, Orebiću, Stonu i Trpnju nastupit će ponajbolji europski barokni ansambli. Imat ćemo goste iz Finske, Danske, Španjolske, Češke, Nizozemske, Velike Britanije i Italije", kazala nam je Laura.

Nastupit će i brojni vokalni solisti između kojih posebno izdvaja nastup Krešimira Stražanca, proslavljenog baritona sa Stuttgartskom adresom.

"Ponosna sam što je Hrvatski barokni ansambl i dalje rezidencijalni ansambl Festivala i ove će godine uz tradicionalnu izvedbu barokne moreske izvesti još dva programa koja su u cijelosti posvećena Johannu Sebastianu Bachu", kaže.

Zagreb, 301215. 
Laura Vadjon, nova ravnateljica Hrvatskog baroknog ansambla. 
Foto: Ivan Lackovic / Cropix
Ivan Lackovic / CROPIX

Nakon bogatog ljeta i uspješne turneje po Portugalu i vrlo zapaženog nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, Korčulanski festival je HRBA- i kao kruna ljeta i odličan uvod u novu, ove godine svečarsku dvadesetu sezonu.

"Naš atraktivni programi ugostit će brojne zvijezde barokne glazbe i pozivam sve da nas gledaju i slušaju u Glazbenom zavodu! Barokna glazba moja je velika ljubav od malih nogu, a sviranje na starom instrumentu s crijevnim žicama za mene je i stvaralački izazov i ispunjenje. HRBA je ansambl mladih umjetnika, entuzijasta koji stalno usavršavanju svoje umijeće!", završila je poznata umjetnica.

Linker
19. travanj 2024 08:48