HGZ
 Zvonimir Ferina
Ljepotica u Gundulićevoj

Pogledajte kako izgleda: Prva koncertna dvorana u Zagrebu utihnula je sad, a radi od 1876.

Zahvaljujući objektivu talentiranog fotografa možete zaviriti kroz zatvorena vrata Hrvatskog glazbenog zavoda.

Zahvaljujući objektivu talentiranog fotografa možete zaviriti kroz zatvorena vrata Hrvatskog glazbenog zavoda.

Koncerti su otkazani, promocije, predavanja, kongresi i svečane večere odgođeni, društveni orkestri ne dolaze na probe, knjižnica ne radi. Hrvatski glazbeni zavod je zatvorio svoja vrata. Vrijeme je stalo u ljepotici koja krasi Gundulićevu ulicu još od 1876. godine kada je dovršena njena izgradnja i kada je otvorena prva koncertna dvorana u Zagrebu.

Zvonimir Ferina
Hrvatski glazbeni zavod osnovan je 1827., a koncertna dvorana u Gundulićevoj otvorena je 1876. godine.

Fotograf Zvonimir Ferina iskoristio je zatišje i svojom kamerom zabilježio svu ljepotu ovog povijesnog zdanja i svojim jedinstvenim umjetničkim izričajem prikazao tišinu koja trenutačno vlada "kućom u kojoj stanuje glazba".

"Moji roditelji su glavni 'krivci' za moju ljubav prema glazbi i posebnu povezanost s Hrvatskim glazbenim zavodom".

Zvonimir Ferina
Ovo je prva koncertna dvorana otvorena u Zagrebu.

"Veseli me što kao fotograf već dulje vrijeme intenzivno surađujem s tom glasovitom kulturnom ustanovom. Fotografirati HGZ sada kada je zatvoren bilo je doista neobično – nedostajali su mi zvuci klavira, gudača, harfe… tišina je bila neobično glasna", kaže Zvonimir Ferina.

Dvije velike krize u samo dvije godine

Od svog osnivanja 1827. Hrvatski glazbeni zavod više puta se susretao s krizama, ali nikada s dvije u tako kratkom roku. Nakon velike krize 2018., novo ravnateljstvo na čelu s izv. prof. dr. sc. Romanom Matanovac Vučković uspjelo je u iznimno kratkom roku oporaviti HGZ, privući sponzore i donatore, obnoviti dio zgrade, pojačati koncertna događanja, uvesti u prostor književnu i filmsku umjetnost, vratiti publiku i, što je najvažnije, stvoriti novu. No sada je HGZ zbog nastale situacije morao zatvoriti svoja vrata i počela je nova kriza.

Zvonimir Ferina
Svi važni umjetnički projekti koje je HGZ i njegovi vrsni suradnici pripremali trenutačno su na čekanju.

"Za razliku od ostalih, jednako važnih glazbenih institucija, HGZ je udruga građana i financira se iz vlastitih prihoda. Prestanak rada za nas je kritičan trenutak kada prestaju svi naši prihodi i kada ne znamo kako ćemo radnicima isplatiti plaće i kako ćemo održavati zgradu. Ravnateljstvo je 'na nogama' i pokušavamo pronaći rješenje za opstanak", kaže Romana Matanovac Vučković.

Svi važni umjetnički projekti koje je HGZ i njegovi vrsni suradnici pripremali trenutačno su na čekanju, a novi tepisi na svečanom stubištu i ulašteni parketi u velikoj dvorani razmeću se svojom ljepotom na fotografijama Zvonimira Ferine i prizivaju što skoriji prestanak ove strašne pandemije.

Zvonimir Ferina
Tišina vlada glazbenim zavodom.

Linker
25. travanj 2024 23:11