Vedran Peteh
velika svečanost u zračnoj luci

Varteks za 30. rođendan Croatia Airlinesa izradio nove zrakoplovne uniforme

U tehničkom središtu nacionalne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines svečano je obilježena 30. obljetnica od osnutka te tvrtke.

Nacionalna zrakoplovna kompanija Croatia Airlines nije mogla dobiti bolji rođendanski dar za 30. obljetnicu rada - novu kolekciju zrakoplovnih uniformi koje su samo za proslavu vrijednog jubileja kreirali dizajneri Varteksa pod vodstvom kreativne direktorice Martine Vrdoljak Ranilović. Modnom pistom koja je postavljena u hangaru Croatia Airlinesa prošetali su zaposlenici kompanije noseći odijela izrađena od najfinijih materijala - 100 postotne vune i pamuka koja bi uskoro, nadaju se u Varteksu, mogla postati nova službena odora nacionalnog prijevoznika.

Vedran Peteh

Varteks za Croatia Airlines

Na prigodnoj svečanosti sudjelovali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković, visoki predstavnici hrvatskoga političkog života, izvršni direktor Star Alliancea Jeffrey Goh, predstavnici međunarodnih zrakoplovnih udruga i organizacija, mnogi poslovni partneri tvrtke iz zemlje i inozemstva te zaposlenici kompanije na čelu s predsjednikom Uprave Jasminom Bajićem.

Čelni čovjek Croatia Airlinesa u svom obraćanju prisutnima podsjetio je da se povijest hrvatske zrakoplovne tvrtke počela pisati 7. kolovoza 1989. godine kada je u registar Trgovačkog suda u Zagrebu upisan Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz. Zagal je s radom počeo u prosincu iste godine pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka, a 23. srpnja 1990. godine promijenio je ime u Croatia Airlines d.d. te postao nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte.

Vedran Peteh

S putničkim prijevozom počelo se 5. svibnja 1991. godine, kada je unajmljenim zrakoplovom MD-82 obavljen prvi let u domaćem prometu i to na liniji Zagreb – Split. Godinu poslije, 5. travnja 1992., tvrtka je obavila i prvi međunarodni let (Zagreb – Frankfurt), čime je počelo povezivanje Hrvatske s Europom i svijetom.

"Zahvaljujući stručnosti i brižnosti naših zaposlenika, u proteklih trideset godina ostvarili smo mnoge poslovne uspjehe i pritom kontinuirano povećavali tržišnu prisutnost diljem svijeta", rekao je Jasmin Bajić, predsjednik Uprave Croatia Airlinesa i dodao: "Ponosni smo što nas putnici prepoznaju po sigurnosti letenja, profesionalnom osoblju te kvaliteti usluge i što zajedno stvaramo uspomene već puna tri desetljeća."

U 30 godina postojanja Croatia Airlines izrastao je, u europskim okvirima, u zrakoplovnu tvrtku srednje veličine, a u tom je razdoblju postao članom najvažnijih zrakoplovnih udruženja kao što su Međunarodna udruga za zračni promet (IATA) i Star Alliance, najveći zrakoplovni savez aviokompanija.

Vedran Peteh
Program je vodila Iva Šulentić

Kao nacionalni avioprijevoznik kompanija daje važan doprinos razvoju hrvatskog turizma jer omogućuje cjelogodišnju povezanost hrvatskih odredišta i Hrvatske sa svijetom. U zrakoplovima Croatia Airlinesa u Hrvatsku dolazi gotovo jedna trećina svih avioturista na godišnjoj razini, a kompanija je peti najveći izvoznik u Republici Hrvatskoj.

Jeffrey Goh, izvršni direktor Star Alliancea, rekao je: "Koristim ovu prigodu da Croatia Airlinesu čestitam na 30. obljetnici, ali i da od srca zahvalim na 15 godina vjernosti Star Allianceu. Croatia Airlines omogućio je važnu prisutnost Star Alliancea u jugoistočnoj Europi te značajno pridonio primjeni zajedničkih inicijativa za poboljšanje korisničkog iskustva, i radujemo se još dugoj izvrsnoj suradnji u budućnosti."

Vodeća hrvatska modna i tekstilna kompanija, Varteks d.d. za rođendansko slavlje te uz podršku Croatia Airlinesa osmislila je poseban poklon, odnosno kreirala prijedlog uniformi budućnosti za pilote i kabinsko osoblje, koje su predstavljene na rođendanskoj proslavi. Varteksovo viđenje uniformi nacionalnog avioprijevoznika nosili su djelatnici tvrtke, koji su za ovu prigodu uskočili u ulogu manekena i prošetati modnom pistom.

Vedran Peteh
Nina Badrić

Od prvoga komercijalnog leta do danas, zrakoplovi Croatia Airlinesa obavili su više od 600.000 letova i prevezli gotovo 40,000.000 putnika.

Ove sezone zrakoplovi hrvatskoga nacionalnog avioprijevoznika izravno lete u 38 odredišta, od čega 30 međunarodnih i 8 domaćih hrvatskih, a pritom povezuju Hrvatsku s 24 europske države.

Flota Croatia Airlinesa sastoji se od dvanaest zrakoplova: četiri Airbusa A319, dva Airbusa 320 i šest turboprop zrakoplova Dash 8-Q400.

Linker
19. travanj 2024 08:50