BEZ BRIGE S DIJANOM

Stručnjak upozorava: ‘Sustav je jako dobro zamišljen, ali se premalo vremena i pažnje posvećuje žrtvama‘

Mentalno zdravlje tema je koja se do unazad nekoliko godina itekako tabuizirala. Potaknuti idejom kako je krajnje vrijeme da demistificiramo psihološku pomoć, približimo je našim čitateljima, ali i široj javnosti, pokrećemo video format Bez Brige urednice i voditeljice Dijane Čuljak. Na portalu Gloria.hr govorimo o mentalnom zdravlju, nudimo savjete i pomoć, a u goste dovodimo vodeće stručnjake.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se u cijelom svijetu obilježava 25. studenog, urednica i voditeljica Dijana Čuljak u svojoj je emisiji ‘Bez brige s Dijanom’ ugostila Mirena Špeka, izvršnog direktora Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima. Na početku razgovora on je predstavio svoju udrugu koja postoji već 15 godina: osnovana je u Vukovaru, a danas djeluje i u Varaždinu, Osijeku, te Zagrebu.

"Prijava policiji i državnom odvjetništvu ključna je za svako postupanje i zaštitu žrtve, ali i zaustavljanje daljnjeg nasilja", kazao je Miren Šipek i dodao da su iz njegovog iskustva većina pozivatelja žene.

Od 875 slučajeva u proteklih jedanaest mjeseci 85 posto njih su žene: najviše ih je u dobi između 31. i 50. godine života, a druga najugroženija skupina su žene od 51. do 65. godina života.

"Što se tiče nasilja u obitelji, većinom je riječ o majkama koje reagiraju kad zlostavljač postane nasilan prema djeci. To je često okidač za poziv u pomoć", priča Špek i dodaje kako se udruzi javljaju žene iz cijele Hrvatske, a u prvom je razgovoru najvažnije utvrditi imaju li kamo otići ili im je potreban smještaj u sigurnoj kući, imaju li pravo na stambeno zbrinjavanje, novčanu pomoć, alimentaciju.

Klinička psihologinja Andreja Kostelić Martić: ‘Suočite se sa svojim emocijama, bijeg vodi u depresiju i anksioznost‘

"Surađujemo s mrežom lokalnih partnera, pa svakog pozivatelja možemo uputiti na konkretne osobe, udruge i organizacija u njihovim sredinama, svejedno otkuda dolaze", nastavlja Špek, čija se udruga kaže može pohvaliti dobrom suradnjom s nadležnim institucijama - policijom, pravosudnim tijelima i centrima za socijalnu skrb.

Svako nasilje mora se prijaviti

"Sustav je jako dobro zamišljen i postavljen, ali se na žalost još uvijek premalo vremena i pažnje posvećuje žrtvama. Zato smo mi tu", kaže Špek, čija se udruga bavi i žrtvama prevare, potrošačkih ugovora, te ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, čija su meta ljudi starije životne dobi, posebno u manjim sredinama. Oni, ističe, često nakon prepisivanja vlasništva ostaju bez adekvatne skrbi.

"Svim žrtvama prije svega trebaju razumijevanje i pomoć, ali i emocionalna, te stručna podrška u njihovim konkretnim slučajevima od kojih svaki ima svoje specifičnosti. A najvažnije je prepoznati njihovu ranjivost, jer one za nas nisu samo broj kao objekti kaznenog ili prekršajnog djela, što se u institucionalnoj praksi zbog raznih razloga nerijetko događa" poručuje Špek, koji je na kraju ponovio ključnu činjenicu.

image

Miren Špek, izvršni direktor Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

BILJANA BLIVAJS/CROPIX

A ona glasi: Svako nasilje mora se prijaviti i ne smije se trpjeti, jer se inače prelijeva na veći broj osoba i pretvara u spiralu koju je jako teško zaustaviti.

Ako ste žrtva ili svjedok zlostavljanja, razbojništva, prevare ili bilo kojeg drugog kaznenog djela vaš prvi poziv za pomoć može biti upućen policiji ili nacionalnom pozivnom centru na broj: 116006 (bez predbroja). Oba broja dostupna su od 0 do 24 sata svaki dan u godini, a nacionalni pozivni centar vode profesionalci iz Udruge za pomoć žrtvama i svjedocima kaznenih i prekršajnih djela koji pozivateljima osim prvog kontakta i uputa o daljnjem postupanju osiguravaju psihološku podršku, pravnu pomoć i zastupanje, savjetovanje, te pratnju.

Kako se obraniti od narcisa? Psihijatar Hrvoje Handl donosi savjete za preživljavanje s psihopatima

Linker
18. travanj 2024 05:22