Bez brige s dijanom

‘Ne definiraju je višestruke ličnosti‘: Psihijatar detaljno objasnio tešku i zastrašujuću bolest

Gost ovotjedne emisije ‘Bez brige s Dijanom‘ bio je psihijatar Miroslav Herceg koji je govorio o psihozi i njezinoj najpoznatijoj vrsti - shizofreniji, koja nosi čak nekoliko naziva.

S pojmom shizofrenije obično se susrećemo u filmovima i djeluje nam zastrašujuće. No, osjećaj je sigurno puno gori kada netko od naših voljeni pati od ove bolesti. Od shizofrenije boluje tek jedan posto populacije, a tijek i intenzitet bolesti različit je kod žena i kod muškaraca.

Čitajte i: Psihijatar Miroslav Herceg: ‘Shizofrenija je katastrofična bolest, zastrašujuće je koliko pacijenata odbija lijekove‘

Psihijatar Miroslav Herceg, pročelnik Zavoda za psihotične poremećaje žena u zagrebačkoj klinici Vrapče, objasnio je što je zapravo shizofrenija, kada je definirana i kako je dijagnosticirana u prošlosti.

Pojam shizofrenije uveo je Eugen Bleuler davne 1911. godine te je definirao kao rascjep osobnosti, odnosno ličnosti. "Ipak tu nije riječ o višestrukim ličnostima nego o rascjepu svih psihičkih funkcija ličnosti - mišljenja, govora, ponašanja", objasnio je Herceg.

Čitajte i: Rascjep ličnosti kod žena najteži je nakon porođaja i u menopauzi: Ipak, imaju bolju prognozu od muškaraca

Međutim, krajem 19. stoljeća shizofrenija nije imala današnje ime, već se nazivala dementia praecox, odnosno preuranjena demencija. Uzroci shizofrenije još uvijek se ne znaju, ali ako se rano dijagnosticira, pacijent ima velike šanse za oporavak.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
18. travanj 2024 09:12