Borba protiv nasilja

Sin domaćeg glumačkog velikana pokrenuo tečaj samoobrane za žene

Sin legendarnog glumca Mustafe Nadarevića kaže da će se zahvati temeljiti na brazilskom jiu-jitsuu, borilačkoj vještini u kojoj je svojedobno bio drugi u Europi i treći na svijetu.

Uzme li se u obzir da je nasilje nad ženama u Hrvat­skoj u porastu, da svakih 15 minuta neka od njih doživi određeni oblik zlostavljanja i da je samo ove godine u našoj zemlji bilo 12 slučajeva femicida, hvalevrijedna je i korisna profeministička inicijativa jednog markantnog muškarca. Riječ je o Aši Nadareviću, fitness treneru i bivšem natjecatelju u brazilskoj borilačkoj vještini jiu-jitsu, koji pokreće radionice i tečajeve samoobrane za žene. Organizirat će ih u zagrebačkom First Fitness & Squash Toweru - prva je bila u subotu 22. listopada, a ako interes poraste, održavat će se nekoliko puta tjedno.

"Baza je brazilski jiu-jitsu, koji je sam po sebi samoobrana, ali žene se rijetko njime bave jer im je nelagodno doći na trening gdje prevladavaju muškarci. Ovo bi bila isključivo ženska grupa pa bi im u tom smislu bilo lakše. Dobrodošle su sve žene, bez obzira na dob, zanimanje i fizičku spremu", objašnjava Aša Nadarević (inače sin legendarnog glumca Mustafe Nadarevića), koji je zamislio da tečaj traje dva sata.

Obuhvaćat će zagrijavanje, demonstraciju tehnike, vježbanje u paru i na kraju fitness u obliku kružnog treninga. U grupi bi bilo maksimalno deset žena kako bi im se Aša mogao posvetiti, a da bi što bolje svladale tehniku, učit će dio po dio - počevši od hvata.

image

Aša Nadarević i fitness trenerica Tamara Suša

IVANA NOBILO CROPIX

"Naglasak je na tehnikama koje omogućuju svladavanje čak i većeg i fizički jačeg napadača. Ako se pravilno izvedu, dovoljne su za uspostavljanje kontrole nad protivnikom. Primjerice, savijanjem lakta u suprotnom smjeru od normalnog pregiba nanosi mu se trenutna i jaka bol, a pritiskom na karotidnu arteriju zaustavlja se dovod kisika u mozak pa se nasilnika uspava. To napadnutoj osobi daje dovoljno vremena da se što prije udalji i potraži pomoć. Dobro je i to što učenjem tehnika samoobrane žene dobivaju više samopouzdanja, jer kad napadač vidi da se njegova meta ne boji, i to će ga razoružati. Predatora upravo nečiji strah pokreće da krene u napad", govori Aša, čiji je cilj da se na treninzima što vjernije dočaraju stvarne stresne situacije.

Jer, kako ističe, uzalud poznavanje tehnike kad se može dogoditi da osoba koju je netko napao na ulici od straha i adrenalina zaboravi ono što je naučila. Zato je u dvorani važno imati sparing-partnericu s kojom će se moći vježbati opiranje, uzvraćanje i u konačnici svladavanje. Aša, srećom, ne zna za slučaj da je neku njegovu poznanicu muškarac fizički napao, no u takvim situacijama prvo savjetuje bijeg. Samoobrana je, kaže, rješenje tek kad je žrtva stjerana u kut.

image

Jedan od zahvata u brazilskom jiu-jitsuu

IVANA NOBILO CROPIX

"Ženama koje još nisu naučile tehnike brazilskog jiu-jitsua savjetovao bih da prvo napadnu nasilnikove slabe točke - oči, grkljan i međunožje. To će ga ošamutiti, a žrtvi pomoći da pobjegne", govori Aša, dodajući kako se u borilačke sportove zaljubio kao tinejdžer, gledajući nastupe Antonija Rodriga Nogueire, poznatijeg kao Minotaur, koji se svojedobno natjecao i u brazilskom jiu-jitsuu.

Aši se ta borilačka vještina, koja se temelji na borbi na tlu, svidjela više od MMA-a i kickboxinga upravo zato što nema udaraca. Stoga se sa 17 godina upisao u Black Dragon Akademiju i kao natjecatelj počeo ostvarivati vrhunske rezultate. Tako je, uz ostalo, prije deset godina bio treći na Svjetskom prvenstvu u Los Angelesu, a drugi na Europskom prvenstvu u Lisabonu. Smatrajući da je u tom sportu dao svoj maksimum, prije nekoliko godina se prestao natjecati i jiu-jitsu nastavio trenirati rekreativno.

U međuvremenu je završio studij ekonomije, a kasnije se prekvalificirao za fitness trenera i posvetio privatnim treninzima. Ašu Nadarevića, koji je visok gotovo dva metra, gluma nikad nije zanimala. Jedina dodirna točka s tim poslom je Umjetnička gimnazija koju je pohađao.

image

Tehnika samoobrane se temelji na polugama i gušenjima

IVANA NOBILO CROPIX

"Tata, koji se u mladim danima bavio boksom, nije ni moju sestru Nanu ni mene pokušavao gurati u smjeru glume. Sport me je oduvijek više privlačio pa sam se tako našao i u jiu-jitsuu. To je kompleksna vještina kojom se mogu baviti cijeli život, a da nikad ne naučim sve. Ima nebrojeno mnogo pozicija i kombinacija, a s vremenom se može osmisliti nešto novo. Sada obično jednom tjedno odem na trening, izbacim sav nakupljeni stres i nakon toga zaspim kao beba", govori Aša Nadarević, sretan što će svoje iskustvo uskoro moći podijeliti i sa ženama te im kroz ovu vještinu pomoći da ojačaju i fizički i mentalno.

Budite hrabre i borbene:

Izbjegavajte mračne ulice i držite se mjesta gdje ima ljudi, a ako primijetite da vas netko prati, uđite u prvu trgovinu ili kafić te zatražite pomoć. Mobitelom nazovite broj 112 za hitne slučajeve.

Ako vas netko fizički napadne, vičite i pokušajte se obraniti udarcima u osjetljive točke kao što su međunožje, oči, nos, grlo i prsa. Pomoć može biti i sprej za samoobranu te svakodnevni predmeti poput torbice ili kišobrana.

Upišite se na neku borilačku vještinu i/ili tečaj samoobrane. Naučit ćete korisne zahvate, ali i ojačati samopouzdanje kad se suočite s nasilnikom. Hrabrost i sabranost također su vrlo važni u opasnim situacijama.

Linker
19. travanj 2024 15:29