Odnosi snaga

Freud, eros, thanatos, psihijatar Handl i psiholog Mikloušić o vječnoj unutarnjoj borbi i kontroli ega

Dok Igor bira eros, Hrvoja fascinira smrt. U pozadini jednog i drugog stoje naši nagoni, koje moramo obuzdati. Nekontroliranje nagona ishodište je raznih neuroza, devijacija, perverzija.

Mi živimo u svijetu dualnosti. Uvijek smo na liniji života i smrti. I dok je život poznat, smrt nas brine ili fascinira jer o njoj zapravo ništa ne znamo. Dr. Hrvoje Handl, psihijatar, i Igor Mikloušić, psiholog, iznose svoja stajališta o erosu/životu i thanatosu/smrti.

Dok Igor bira eros, Hrvoja fascinira smrt. U pozadini jednog i drugog stoje naši nagoni, koje moramo obuzdati, a ako to ne učinimo, nagoni počinju vladati nama, objašnjava Hrvoje i dodaje je kako je Freud zabio zadnji čavao u lijes ega. Ego bi stalno kontrolirao, stvorio osjećaj lažne sigurnosti, a nezreli ego lako sklizne pod utjecaj nagona. Nekontroliranje nagona ishodište je raznih neuroza, devijacija, perverzija.


Igor tvrdi kako je većina naših odluka u danu, u životu, zapravo emocionalna. Nemamo vremena provjeravati svaku odluku i dati joj razumni okvir.

Zato je važno koje i kakve emocije stanuju u nama. Trebamo se manje baviti vanjskim okolnostima, a više svojim emocijama. Njima trebamo ovladati, jer vanjskim svijetom to ionako ne možemo.

Linker
24. travanj 2024 15:53