Bez brige s Dijanom

Psihoanalizom do odgovora: ‘Zašto smo odabrali posao, prijatelje, partnera? Na sve to utječe naše nesvjesno‘

Dug je put do postizanja unutarnjeg mira, istaknula je psihoanalitičarka Alemka Kulenović Somun, jer na većinu naših svakodnevnih ponašanja utječe naše nesvjesno - koje se pak formira u najranijim fazama života.

Ovog tjedna gošća emisije "Bez Brige s Dijanom" bila je ugledna psihoanalitičarka Alemka Kulenović Somun. Ona je urednici i voditeljici Dijani Čuljak i gledateljima objasila koliko je dugotrajan i slojevit proces psihoanalize. Iako je začetnik psihoanalize Sigmund Freud većinom radio sa ženama, naša sugovornica ističe da su danas jednako zastupljena oba spola.

"Freud je lijepo usporedio naše svjesno i nesvjesno sa santom leda, kada je rekao dok gledate santu leda, ona je gomila leda. Od koje jako mali dio nalazi se iznad razine mora, to je naše svjesno. Ostalo sve ispod razine mora je naše nesvjesno. I mi u svakodnevnom životu funkcioniramo po nesvjesnim principima - zašto smo odabrali neki posao, zašto se družimo s nekim ljudima, zašto smo izabrali tog i tog partnera? A to nesvjesno se zapravo krije u ranim fazama našeg razvoja i odnosa s nama najvažnijim osobama to su naši roditelji, prvenstveno majka", objasnila je psihoanalitičarka Kulenović Somun.

Psihoanalitički proces susret je dvoje ljudi koji su u asimetričnoj ravnopravnosti i koji kroz terapijski proces kreiraju odnos - jedan od najintimnijih odnosa dvoje stranaca koji postoji.

Čitajte i: Psihoanalitičarka Alemka Kulenović Somun: ‘Imamo ljude koji su vrlo uspješni, ali na psihološkoj razini su prazni‘

Čitajte i: Psihoanalize traju i do dvadeset godina: Pacijenti si moraju dati vremena kako bi osjetili terapiju‘

Dugotrajan proces, koji se isplati

"Pacijenti na početku pitaju koliko će proces trajati. Odgovorim im da si moraju dati vremena, šest mjeseci ili godinu, kako bi osjetili terapiju. Većina nastavi dalje, do kraja", objasnila je stručnjakinja i dodala da taj kraj može biti za 10, 15 ili 20 godina.

"Završetkom psihoanalize pacijenti ne samo da su lišeni simptoma zbog kojih su ušli u terapiju nego bolje razumiju sebe, svoju okolinu. Dolazi do promjena u strukturi ličnosti. Pacijenti žive mirnije, slobodnije, autentičnije", zaključila je Alemka Kulenović Somun.

Linker
20. travanj 2024 12:12