Bez brige s Dijanom

Zašto je lakše biti nesretan? Psiholog objašnjava zašto nemamo potpunu kontrolu nad osjećajem sreće

Magistar i profesor psihologije Matej Sakoman bio je gost emisije "Bez brige s Dijanom" u kojoj se dotakao pitanja mnogima nedokučivog stanja - sreće i otkrio zašto je važno izgraditi zdrav karakter.

Kada biste svoje bližnje upitali što za njih znači sreća, dobili bi prilično različite odgovore. Svatko sreću poima drugačije i to je sasvim u redu jer svi život promatramo kroz svoju perspektivu. Tako jedino i možemo. No, koliko se god trude biti sretni, neki ljudi naprosto ne uspijevaju postići zadovoljstvo životom te bi sebe okarakterizirali kao nesretne.

Svo to ganjanje sreće nerijetko iziskuje postavljanje vrlo važnog pitanja: 'Je li lakše biti nesretan nego sretan'?

Čitajte i: Psiholog Matej Sakoman: 'Tvrtka treba osigurati psihološku pomoć svakom zaposleniku

Na to pitanje odgovorio je profesor i magistar psihologije Matej Sakoman, gost emisije 'Bez brige' voditeljice i urednice Diane Čuljak, istaknuvši da osjećaj nesretnosti nije uvijek naš slobodan izbor.

"Mozak je jako kompleksan i mi zapravo nemamo potpunu kontrolu nad osjećaj sreće. Neke obrasce razmišljanja nasljeđujemo genetski, a naš svjesni dio trudi se izabrati sreću. No, nekada nam to uspijeva više, nekad manje", rekao je Sakoman.

Izgradnja zdravog poimanja svijeta

Osjećaj sreće uvelike ovisi o načinu na koji poimamo svijet, zato je važno izgraditi zdrav karakter. Sakoman ističe tri stupnja zdravog karaktera.

Čitajte i: Profesor psihologije uspjeha objašnjava najteži dio osobnosti: ‘To je naš uteg, crta kojom prevladavaju negativne emocije‘

"Prvi pod nazivom direktivnost regulira naš odnos prema svijetu i radu, drugi regulira naš odnos prema ljudima, a treći prema vjeri, bogu i duhovnosti. Ako bilo koji stupanj nedostaje, to će narušiti aspekt kvalitete života. Također, oni uvelike utječu na dužinu i kvalitetu života te dužinu odnosa", objasnio je Sakoman.

Za više pozitive i dobrih savjeta zapratite Instagram profil @bezbrigesdijanom.

Linker
18. travanj 2024 11:21