Moć i granice

Zašto neki ne poznaju granice: Prvi kontakt s majkom utječe na kasniju izgradnju odnosa s drugima

Naše ponašanje u vanjskom svijetu govori o našem karakteru, ali i o granicama koje su davno kreirane odgojem, odnosom s roditeljima, socijalnim okruženjem.

"Nemaš granice! Baš nemaš granice!“ Često čujemo ili koristimo ovu rečenicu. Upućujemo je djeci, odraslima, partnerima, prijateljima. Uglavnom to mislimo kada nas netko, iz bilo kojeg razloga ugrožava svojim ponašanjem, tonom, stavovima.

Kako izgrađujemo osobne granice, što nam one znače, kako utječu na naš integritet, osjećaj sigurnosti pa i sreće, objašnjavaju nam psihijatar Hrvoje Handl i psiholog Igor Mikloušić.



Dr. Handl pojašnjava kako djeca, osobe u pubertetu i nezrele osobe uglavnom nemaju jasno postavljene osobne granice. Oni ne razlikuju jasno da ono o čemu fantaziramo, razmišljamo ili osjećamo u sebi, ne prenosimo bez filtera u vanjski svijet.


Usvajanjem novih tehnologija mladi nisu na Internet komunikaciju prenijeli granice koje imaju u realnom životu, tvrdi psiholog Igor Mikloušić. Oni tako komuniciraju bez zadrške, a sve nagone i impulse nekontrolirano ispuštaju na društvenim mrežama. Nitko ih u tom Internet bespuću ne sputava i ne ograničava. Na društvenim mrežama najmanje je postavljenih granica. kako naših tako i tuđih.

Linker
16. travanj 2024 10:06