Ženska slika svijeta

Bankarica u svijetu grafike! Zagrepčanka radi ilustracije koje su postale hit u svijetu

Za zagrebačku ekonomisticu Mateju Sučević crtanje na iPadu donedavno je bila samo metoda opuštanja nakon stresnog radnog dana, no popularnost njezinih grafičkih ilustracija motivirala ju je da otvori webshop.

Bojice i kist s kojima je u djetinjstvu izražavala kreativnost Mateja Sučević (28) u odrasloj je dobi zamijenila - digitalnom olovkom. Zagrebačku ekonomisticu, naime, nakon radnog dana u kartičnom odjelu banke najviše opušta crtanje na iPadu, a ilustracije su joj najbolje "društvo" i kad se bori s nesanicama. I zato je, na nagovor obitelji i prijatelja, prije godinu i pol pokrenula brend The 92 Edit.

image
Iako se nije nadala da će njezina strast postati posao, Mateja je presretna zbog postojanja brenda 'the 92 edit', kojeg je pokrenula na nagovor bližnjih.
VEDRAN PETEH/CROPIX

U kratkom razdoblju njene su ilustracije postale hit na Instagramu i otada dobiva narudžbe iz cijelog svijeta, a da je na dobrom putu, dokazuje i to da ju je na Instagramu zamijetila američka dizajnerica i ilustratorica Aimee Song, kojoj je za oko zapela jedna Matejina ilustracija pa ju je i podijelila na svom profilu. Uz ilustracije, Mateji je strast i moda.

image
Matejine najčešće klijentice su žene, ali javljaju se i muškarci koji ilustraciju žele pokloniti partnerici.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Ilustracije pokazuju Matejinu strast prema modi pa za svoj brend The 92 Edit najčešće crta žene, haljine, torbe...
VEDRAN PETEH/CROPIX

Čitajte i: Tata i kći stvaraju predivan namještaj! Istarski Fabrikat izgrađen je na obiteljskoj tradiciji i velikoj vještini

Oduvijek sam crtala žene u čipkastim i cvjetnim haljinama.

- Oduvijek sam crtala žene u čipkastim i cvjetnim haljinama. Bankarski svijet, doduše, ima vrlo strog poslovni dress code, no ja ga prilagođavam svom stilu. Volim "neboje" i klasične komade koje upotpunjujem nakitom, torbama i cipelama. Da mogu nositi jednu stvar do kraja života, to bi bile traperice visokog struka i bijela majica. No, volim i haljine kojih sam u jednom trenutku imala više od sto. Sada kupujem racionalnije i jednom mjesečno radim čistku ormara - kaže Mateja čiji će vam modni stil i ilustracije zasigurno unijeti malo vedrine u ove tmurne, zimske dane.

image
Nakon napornog dana, bankarica se obožava opuštati uz ilustriranje.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Crteži se rade i po narudžbi, u različitim formatima, a Matejin stan je galerija svega što je dosad napravila.
Ilustracija Mateje Sučević

Čitajte i: Unikati od gline savršeno osvježavaju svaki prostor: Izrađuju ih talentirane keramičarke ‘novog doba‘

Nedavno je otvorila vlastiti webshop odakle svi koji žele osvježiti neki kutak stana i dodati mu element moderne estetike mogu naručiti njene grafičke slike.

- Osim modnih detalja, kupci obožavaju printeve zebre i koralja, a često radim i po narudžbi - za vjenčanja, darove za rođendan i krštenja. Kupci vole taj personalizirani pristup - objašnjava Mateja, čije su klijentice uglavnom žene, no javljaju se i muškarci koji njene radove onda poklanjaju svojim partnericama.

image
Matejine ilustracije vrlo su brzo postale hit u cijelom svijetu.
VEDRAN PETEH/CROPIX
image
Ljubav koju gaji prema modi, prenijela je i na svoj rad.
VEDRAN PETEH/CROPIX
Linker
15. travanj 2024 11:32