Darko Mihalić
Novo ruho kupaonica

Bez dosade, molim! Usudite se baš ovako urediti svoju kupaonicu

Ne tako davno kupaonice su se vezale isključivo uz izraz nusprostorija. No, kako je ovaj dio doma postao s vremenom više od funkcionalne sobe u kojoj obavljamo svoju higijenu, tako je i taj izraz izgubio na snazi. Danas ćemo ga rijetko kada čuti. Kupaonica je i dalje po definiciji sporedna prostorija u stanu, no s obzirom na to da se sve više pažnje polaže njezinu izgledu i uređenju, o njoj razmišljamo na drugačiji način. I dajemo joj ravnopravnu ulogu sa svim ostalim sadržajima u životnom prostoru.

Kada bolje razmislimo, osmišljavanju kupaonice – izboru zidnih i podnih obloga, planiranju i razmještaju sanitarija, određivanju boja i stila posvetimo znatno više vremena nego primjerice spavaćoj, dječjoj sobi ili pak hodniku. Naročito ako omjer kvadrata i uloženog truda usporedimo s ostalim prostorijama u stanu. 'Moderna kupaonica kao i bilo koji drugi prostor doma treba odražavati naš način života te se ne može svesti samo na zadovoljavanje naših osnovnih potreba. Praktičnost je na prvom mjestu, ali uvijek je pažnja stavljena i na prilagođavanje osobnim potrebama, ukusima i željama. Estetika je nedjeljivi dio modernih kupaonica i zato je bitno pratiti trendove – boje, materijale, uzorke, kombinacije, nove sanitarije, tehnologije…', smatra dizajnerica interijera Mirjana Mikulec dodajući kako je stvaranje kupaonice veliki izazov. Na tako malom prostoru jednostavno sve mora biti savršeno arhitektonski, građevinski i dizajnerski izvedeno jer se nedostaci teško mogu sakriti. 'Potrebno je pomno razrađeno planiranje i poznavanje trendova i noviteta na tržištu da bi se napravila dobra kupaonica', ističe dizajnerica. Za čitatelje portala Gloria.in izdvojila je nekoliko trendova koji vladaju u uređenju kupaonica i o koje svakako trebaju uzeti u obzir svi oni koji se spremaju na gradnju doma odnosno nove kupaonice ili adaptaciju postojeće. Ili jednostavno vole interijere te žele biti upućeni…

Tuš bez rubova i naglašenim podovima

Nekoć smo se čudili Nizozemcima koji su gradili kupaonice s tuševima koji su bili u razini poda. Činilo nam se to posve nepraktičnim i nelogičnim, no danas je to vodeći trend. Rijetko tko se odlučuje za kade, ali i plitke kadice na koje se nadograđuju stijenke tuša. Danas je dovoljna samo staklena stijena bez okvira, a ako želite naglasiti i izdvojiti ovu zonu u kupaonici, obložite pod ispod tuša u drugom uzorku ili boji keramike. Ovakav tuš izvrsno je rješenje za male prostore, kao i one koji nemaju prirodnog svjetla.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Mahovina

Umjetna mahovina novitet je koji polako osvaja i naše kupaonice. Ovakva dekoracija bila je nezamisliva unatrag nekoliko godina, no ulaskom zelenih vertikalnih vrtova u restorane, kafiće i privatne stambene prostore, ova vrsta zelenila dospjela je i do kupaonice. Ukrasni zidovi od mahovine mogu se staviti u bilo koju prostoriju doma, te dodavati u nju drugo bilje – paprati, lišće ili pak cvijeće. Bit će to mini zelena oaza koja će donijeti dašak prirode i šumskog ugođaja u kupaonice, a zelena boja dodatno će pojačati dojam.

Darko Mihalić
Darko Mihalić

Sjajne kombinacije tekstura i uzoraka

Tri vrste pločica iz tri posve različita stila danas u kupaonicama nisu ništa neobično. Štoviše, vrlo su poželjne. Kao i one različitih tekstura i uzoraka. Na primjerima kupaonica dizajnerskog studija Mirjana Mikulec interijeri možete vidjeti kako sjajno funkcioniraju u istom prostoru umjetni mramor, reljefna keramika, uske pločice složene u riblju kost te primjerice one marokanskog stila. Rezultat je dinamična, razigrana, ali istovremeno vrlo profinjena kupaonica.

Darko Mihalić
SONY DSC
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Visilice i zlatni detalji

Ogledala s naglašenim kićenim baroknim okvirima ili jednostavno sa zlatnim premazima nisu rijetkost u današnjim kupaonicama, a u posljednje vrijeme ova sjajna nijansa nalazi se i na lavabou. Malo glamura i sjaja nikad nije naodmet. Naročito do izražaja zlatna boja dolazi na tamnim podlogama poput tamno smeđe, zelene, plave, sive ili crne. Drugi veliki hit adut u kupaonicama je rasvjeta, ali ne bilo kakva, nego visilice. Ono što je nekada bilo rezervirano za dnevnu zonu sada je trend u spavaćim sobama i kupaonicama. Poželjno je od visilica oblikovati klastere, odnosno kombinacije više rasvjetnih tijela na različitoj dužini.

SONY DSC
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
10. travanj 2024 21:30