Kauč Dortmund, 202x91x105 cm, 2599,67 kn, Prima namještaj
 Prima
Prema izboru Pantonea

Boja godine 2018. zavladat će i u interijerima

Američka kompanija Pantone za boju 2018. odabrala je 'Ultra Violet', mističnu nijansu koja potiče na kreativnost, a u prostor unosi dašak drame i glamura.

Nova je godina idealna prilika da se riješite svega što vas sputava: nepotrebnih osjećaja, ljudi, stvari... Vrijeme je, dakle, da život obojite novim bojama - i to ne samo metaforički. Nijansu godine već devetnaest godina zaredom bira američka kompanija Pantone, a boja 2018. je ultraljubičasta. Za nju su se odlučili jer je ‘mistična i spiritualna’. - Živimo u vremenu koje zahtijeva inventivnost i maštu. Pantone Ultra Violet, ljubičasta boja s dominantnim plavim tonom, potiče na istraživanje, umjetničko izražavanje i duhovnu refleksiju - poručili su iz Pantonea, koji je svojevrsni koloristički ‘hitmejker’.

Prima
Kauč Dortmund, 202x91x105 cm, 2599,67 kn, Prima namještaj

Kroz povijest se ova boja zbog kompliciranog i skupog procesa prerade vezala prvenstveno uz plemstvo i svećenstvo. Dobivala se iz ljuske sitnog morskog puža, što je bilo izuzetno zahtjevno za proizvodnju većih količina pa su si je mogli priuštiti samo najbogatiji. To je svakako pridonijelo njenoj ekskluzivnosti i kultnom statusu. Julije Cezar bio je, navodno, toliko impresioniran Kleopatrinim ljubičastim sofama da se u Rim vratio u ljubičastoj togi kakvu je samo on smio nositi, a kraljica Elizabeta I. u 16. je stoljeću zabranila nošenje ljubičaste svima osim članovima najuže kraljevske obitelji. Srećom, tehnologija se toliko razvila da je danas dostupna svima - a od iduće godine bit će sveprisutna.

Naslonjač Heart Cone, Tehno Klara

Na nedavno održanim modnim revijama pojavila se u brojnim kolekcijama, od Balenciage do Moschina, a da je uistinu hit boja, potvrdila je Gucci kolekcija za proljeće 2018. Na milanskom Tjednu mode održanom u rujnu - osim maštovitih kreacija Alessandra Michelija - u ljubičastim su tonovima bile i pista i rasvjeta. Kylie Jenner u jesen je predstavila svoju ljubičastu make-up paletu, a Pantone je u kolovozu odao počast pokojnom pjevaču Princeu dodijelivši ljubičastoj nijansi koju je volio naziv Love symbol #2.

Naslonjač Lazy, Meblo

Neupitna privlačnost ljubičaste proizlazi iz njene kompleksnosti. Ona spaja dvije potpune suprotnosti - crvenu i plavu - pa, ovisno o kombinaciji s drugim detaljima, može djelovati i hladno i toplo. U interijeru u spoju s plavom ili zelenom djeluje elegantno i umirujuće, što je idealno za spavaće sobe, dok se uz crvenu ili narančastu može doimati i ekstravagantno pa se takve kombinacije preporučuju odvažnima. No, ne možete pogriješiti ni ako je kombinirate sa svjetlosivom ili bijelom.

Pantone
Ljubičasta podloga 'Ultra Violet' istaknut će raskoš zlatnih i srebrnih detalja

Idealna je kao podloga na kojoj će se istaknuti raskoš zlatnih i metalnih predmeta - zlatni će stolić ili lampa, primjerice, doći do punog izražaja u ljubičastoj prostoriji. Ako se pak odlučite za bojenje jednog zida ili više njih, preporučuje se da prekrijete i stolariju koja se na tim zidovima nalazi. No, za kraljevski dojam mogu se obojiti i neki jednostavni elementi ili pak detalji. Ova svečana boja uvijek unosi dašak drame i u najjednostavniji prostor - dovoljno je samo pametno je pozicionirati. U nastavku pogledajte namještaj i dekoracije za dom u hit boji 2018. po izboru naše stilistice Slavice Šagolj.

Kitchen Aid mikser 5539 kn, Bella Forma

Kartell stolić 759 kn, Planet Moderna

Jastuk Zen 14,99 kn, Emmezeta

Naslonjač Raviolo, Themelia

Radio Lexon, amazon.com

Fotelja Poeti 4290 kn, Harvey Norman

Torstig čaša 39,90 kn, Ikea

Stolac Lou Lou Ghost 963,67 kn, Home Sweet Home

Sofa Onkel, Bo Concept

Lampa Panthella, louispoulsen.com

Naslonjač Proust, dizajn Alessandro Mendini, Intera

Linker
23. travanj 2024 08:59