Darko Mihalić
MIRJANA MIKULEC O UREĐENJU DOMA

Božić sa stilom: Savjeti dizajnerice za dom iz snova

Euforija blagdanskog ukrašavanja doma ne ostavlja nikoga ravnodušnim, tako da i onima koji možda ne prate revno časopise i emisije o uređenju interijera osmišljavanje dekoracija također predstavlja zadovoljstvo.

Ukrasi, naročito oni koje sami izrađujemo, potiču dobro raspoloženje i bude djetinju razigranost i radost u nama, pa nitko ustvari ni ne želi preskočiti tu slatku tradiciju. Najveća dilema nam je svima u kojem stilu bi trebalo biti usmjereno uređenje te što bismo trebali, ako želimo biti u trendu, imati u svome domu ovoga Božića. Dizajnerica Mirjana Mikulec predlaže dvije trendi varijante uređenja od kojih je jedna više naslonjena na tradiciju i prirodni stil, a druga na znatno moderniji izričaj.

Darko Mihalić

KOJI STIL ODABRATI?

Želite li biti u trendu kada su dekoracije u pitanju, to nipošto ne znači da se morate odreći tradicije. Spoj jednog i drugog itekako je dobrodošao. Naravno, pritom se svakako morate voditi i stilom uređenja u svome domu. Bitno je osim usklađenosti dekoracija, da one budu u suglasju i s vašim domom. Tradicionalne boje poput crvene, zelene, srebrne i zlatne uvijek možete zadržati, baš kao i figurice sova, sobova i Djeda Božićnjaka, ali oni mogu biti u moderniziranoj varijanti. Ne želite li odviše sjaja jer niste ljubitelj blještavila, svečani dojam postići ćete odabirom boja koje imaju patinu na sebi ili umjesto sjajnih, imaju mat površine. Isto tako, umjesto led lampica i sjajnih zvjezdica, možete povješati kuglice nanizane na ukrasne trake.

BOŽIĆNO DRVCE

Vjerojatno ste primijetili da su božićna drvca doživjela veliki redizajn. U trendu su uski i dugački borovi koji osvajaju svojom elegancijom. Svojim oblikom idealni su za skučene prostore i naći će mjesta i u najmanjim boravcima. Usto, ovaj oblik drvca dizajniran je s visokim stalkom tako da ispod njega imate dovoljno mjesta za smještanje jaslica i drugih dekoracija poput kuglica (pravi hit su velike kuglice različitih dimenzija) te poklona. Imate li veći prostor u koji biste mogli smjestiti drvca, birajte dva u kombinaciji jer je riječ o posljednjem hitu u blagdanskom uređenju doma.

KUGLICE

Kuglice s visokim sjajem su trenutno u drugom planu, a one presvučene vunom, ili pak sa sedefastim sjajem, zatim one od mliječno mutnog ili prozirnog stakla su jako popularne. Naročito atraktivno izgledaju staklene kuglice koje u sebi imaju vidljive detalje – perje, pahulje, lišće ili neke prigodne blagdanske figurice. Također, trendovi donose kuglice neravne, hrapave površine koja imitira plodove prirode – koru naranče i drveta, češere ili je presvučena kristalićima i vunom koji podsjećaju na led i snijeg … Kada je riječ o bojama, vladaju nježni pastelni tonovi (od njih posebno ružičasta), te snježno bijela.

TRAKE I LAMPICE

Ukrasne trake također prate trendove, iako ne razmišljamo o njima i njihovu dizajnu, iako znamo da je svaki detalj iznimno bitan. Ako malo bolje pogledate dekorirana drvca u boravku primijetit ćete ukrasne vrpce od svile koje nisu vezane u mašne nego vise poput traka i tako čine lijepu poveznicu između grana i dekoracija od kuglica. Lampice nisu doživjele veće stilske izmjene – osim na drvce i dalje je poželjno stavljati ih u sve kutke doma – naročito to vrijedi za zavjese te aranžmane u zdjelama i na pladnjevima. Njima pridodajte kuglice i imat ćete jednostavnu, ali efektnu dekoraciju.

Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić
Darko Mihalić

Linker
12. travanj 2024 18:32