INTERIJER

Cimet, jabuka, slatka vanilija - mirisnim svijećama podignite atmosferu doma

U trenutku kada se zapali svijeća s notama cimeta, vanilije ili jabuke, domom se prošire opuštajući mirisi i nastane topla blagdanska atmosfera.

Cimet i jabuka, bakini kolači, slatka vanilija, senzualna ruža... O, da, blagdanska se atmosfera itekako može "namirisati". Stoga pravi znalci potragu za savršenim darom redovito završavaju u trgovinama na čijim su policama mirisne svijeće. Različitih su nota, boja, veličina i cijena, no najviše na listi želja one su iz prestižnih parfemskih kuća kao što su Durance, Annick Goutal i Diptyque. Jer, riječ je o dugotrajnim verzijama koje se najčešće ručno izrađuju - u ograničenim serijama - od prirodnih voskova i mirisnih sastojaka, s fitiljima bez olova. Velika se pozornost poklanja kvaliteti i konzistenciji plamena, točnije pazi se na njegovu trajnost. Osim toga, u svjetskim manufakturama za izradu svijeća rade posebni stručnjaci za mirise. Takozvani ‘nosovi’ putuju po cijelom svijetu u potrazi ne samo za novim mirisnim esencijama i njihovim kombinacijama, nego i za ‘mirisima’ određenih lokacija.

Po uzoru na njih nastao je hrvatski brend Notes of Zagreb čije su svijeće nadahnute zagrebačkim znamenitostima, kao što su Zdenac života, Prizemljeno sunce, Gornji grad i Lenucijeva potkova, ali i gradskim legendama i povijesnim činjenicama, poput Gričke vještice i Zlatne bule. Osim parfemskih kuća i suvenirnica, dizajnom svijeća bave se i mnoge modne kuće (Christian Lacroix, John Galliano, Dior, Lanvin), a u posljednje vrijeme i tvrtke specijalizirane za dizajn namještaja, poput talijanskog Kartella. Osim mirisu i materijalu od kojeg su svijeće načinjene, velika se pažnja poklanja i pakiranju te dizajnu posuda za svijeće, koje se kasnije mogu prenamijeniti.

Linker
19. travanj 2024 12:05