Veljko Marton
 Davor Matota / Hanza Media
Veljko Marton

Čudesan sjaj bijelog zlata: Vlasnik najbrojnije privatne zbirke bečkog porculana otvorio impresivnu izložbu

Zagrebački poduzetnik Veljko Marton, vlasnik najbrojnije privatne zbirke bečkog porculana u svijetu, pola stoljeća kolekcionarstva slavi izložbom na kojoj će pokazati neprocjenjivu umjetničku raskoš bečke manufakture iz 18. i 19. stoljeća.

Zahvaljujući izložbi "Sjaj bijelog zlata", koja je večeras otvorena u muzeju Mimara, Zagreb će nakratko postati središte svjetske kulturne scene. Najeminentnijim stručnjacima iz velikih svjetskih muzeja, čija je profesionalna preokupacija umjetnost porculana, oko 150 vrhunskih primjeraka bečke manufakture iz svoje vrijedne zbirke pokazat će osobno njezin vlasnik, poduzetnik i kolekcionar Veljko Marton. A svi koji nisu eksperti, ali vole lijepe stvari i zanimljive priče, doživjet će dio raskoši s dvora Habsburgovaca iz 18. i 19. stoljeća.

Davor Matota / Hanza Media
Ruža Hodak i Rumjana Meštrović

Tom izložbom Veljko Marton, poznat u poslovnom svijetu kao suvlasnik lanaca parfumerija Martimex, šireći svoju distribuciju ove godine i na europsko tržište, slavi i pola stoljeća kolekcionarstva.

Prošao je šarolik put, počevši sa skupljanjem slika i raznih umjetničkih predmeta, no posljednja dva desetljeća fokusirao se isključivo na bečki porculan i dospio na kolekcionarski vrh.

Davor Matota / Hanza Media
Branimir Farkaš i supruga Vesna

Davor Matota / Hanza Media
Ravnateljica Mimare Lada Ratković Bukovčan

Najbrojnija u svijetu

Njegova zbirka od 1500 predmeta nastalih tijekom 150 godina bečke manufakture najbrojnija je privatna kolekcija bečkog porculana u svijetu, a nakon one u Bečkom muzeju za umjetnost i obrt i najvrednija, čak ispred Metropolitana, Ermitaža, Muzeja Viktorije i Alberta i Britanskog muzeja.

Davor Matota / Hanza Media
Milan Bandić i Veljko Marton

Odnedavno je obogaćena za doista kolekcionarsku poslasticu - dio zbirke Richarda Cohena, jednog od najvećih svjetskih sakupljača neoklasicističkog porculana, koju je Veljko Marton kupio lani na aukciji u Berlinu. Riječ je o tanjurima i šalicama kao ultimativnim umjetničkim predmetima, namijenjenim za reprezentaciju europskih dvorova i bogate visoke aristokracije.

Arhiva Veljka Martona
Bista carice Marije Terezije nastala oko 1750.

- Kolekcionarska strast nalik je kockarskoj. Stvari uvijek negdje izmaknu kontroli i zdravorazumskom prosuđivanju. Toliko se fokusiraš na neki predmet koji ti je privukao pozornost da ne misliš ni na što drugo, sanjaš ga, drhtiš, on ti vrijedi više od bilo čega… Primjerice, da bih mogao kupiti dio Cohenove kolekcije, morao sam uzeti kredit, ali to je moju zbirku podiglo na najveću umjetničku razinu - govori Veljko Marton, koji bi satima mogao pripovijedati i o drugim predmetima iz svoje kolekcije, poput Sèvresova zelenog servisa što ga je malo pomalo nabavljao 12 godina, tanjura francuskog revolucionara Jean-Paula Marata, vaze koju je posjedovala Marija Lujza, druga supruga Napoleona Bonapartea, iznimnih primjeraka iz Zimskog dvorca u doba cara Nikolaja I.

Veljko Marton 
Samobor
Fotograf Matej Dokic 170119
Matej Dokić

Zbirka koja donosi ugled

- U nekim slučajevima to se isplati jer je neopisivo zadovoljstvo kad takav predmet napokon dobiješ, a godi i priznanje struke te ugled koji na taj način stječeš. Primjerice, lani sam bio u New Yorku i želio pogledati jednu izložbu. Kustos kojeg sam poznavao otišao je u mirovinu, ali kad sam se predstavio, njegova nasljednica mi je rekla: "Gospodine Marton, jako dobro znam tko ste vi i bit će mi čast provesti vas po izložbi". S Richardom Cohenom bio sam u muzeju u Washingtonu, gdje su me došli pozdraviti kustosica i direktor muzeja. Mogu biti super poslovni čovjek - ima ih milijun, ali imati najveću zbirku bečkog porculana donosi ugled - nastavlja Marton.

Prema svjetskim trendovima, porculan je ponovno "u modi", a vrhunski radovi dosežu cijene djela Picassa i drugih velikih umjetnika.

Nedavno je jedna mala vaza kineskog porculana prodana za 50 milijuna funta. Prije desetak godina porculanska skulptura Michaela Jacksona u prirodnoj veličini s majmunom u krilu Jeffa Koonsa postigla je cijenu od šest i pol milijuna dolara. Richard Cohen kupovao je umjetnine u milijunskim iznosima, a nedavno je zdjelica od bečkog porculana prodana za 500 tisuća funta.

Arhiva Veljka Martona
Bogato oslikane vaze izrađene 1801. u manufakturi velikog bečkog majstora porculana Antona Grassija.

Posljednjih godina Veljko Marton prisutniji je u svijetu. Izdao je desetak kataloga, njegove umjetnine bile su izložene u muzejima u Beču, Lihtenštajnu, Nacionalnom muzeju u Budimpešti, Veneciji, a samo u Palazzo Pitti u Firenzi vidjelo ih je više od 400 tisuća posjetitelja. Izložba Sjaj bijelog zlata krajem godine "putuje" u Beč, u svoju domovinu, što je još jedan dokaz njezine vrijednosti i značaja. Postav u Zagrebu pak jedinstvena je prigoda da se ta vrhunska djela najvećih majstora bečke manufakture vide i kod nas.

Arhiva Veljka Martona

Arhiva Veljka Martona

Arhiva Veljka Martona

Linker
20. travanj 2024 03:04