BACK APP Ergonomski uredski stolac koji je kreirao liječnik Freddy Johnsen www.backapp.eu
POVEĆAVA PRODUKTIVNOST

Dizajnom protiv stresa: Ovi komadi smanjit će napetost na poslu

Radno vrijeme uključuje i opuštanje, čije prednosti uviđaju i poslodavci - pa uređuju kutke za izolaciju od dnevnih napetosti i time povećavaju produktivnost zaposlenika.

Radno vrijeme uključuje i opuštanje, čije prednosti uviđaju i poslodavci - pa uređuju kutke za izolaciju od dnevnih napetosti i time povećavaju produktivnost zaposlenika.

Povratak s godišnjeg odmora u radnu atmosferu i ubrzani dnevni ritam zahtijeva određeno vrijeme prilagodbe. Pogotovo stoga što suvremeni način života, a ponajviše onaj povezan s poslom, izaziva priličan stres - čak toliko da se procjenjuje da svaka četvrta odrasla osoba u zapadnom svijetu pati od njegovih posljedica. Definira se kao osjećaj nemira, nespokoja i panike koji može dovesti i do ozbiljnijih zdravstvenih problema te ga je potrebno ublažiti na raznorazne načine - pa i intervencijom u izgled poslovnog i životnog prostora.

BACK APP Ergonomski uredski stolac koji je kreirao liječnik Freddy Johnsen www.backapp.eu

Tomoko akustični komad namještaja za izolaciju WWW.MOTTOWASABI.COM

Tako nagrađivani nizozemski arhitekti UNStudija vjeruju kako je nužno projektirati specifične zone unutar ureda namijenjene upravo - minimiziranju psihičke napetosti. Iako slični projekti već postoje i mnoge kompanije imaju predodređene kutke za osamu ili zabavu, mobilne kapsule koje je dizajnirao UNStudio zaposlenicima nude različite tehnike opuštanja, zvučnu i svjetlosnu terapiju, a trošak ovakvih sustava za poslodavce trebao bi biti podnošljiviji jer su zadovoljni radnici - produktivniji.

UNSTUDIO & SCAPE Kapsula za relaksaciju

No na tržištu postoji i mnogo jednostavnijih rješenja: od bojanki za odrasle do loptica za stiskanje koje je poljski dizajner Bashko Trybek iskoristio pri kreiranju svojeg Anti-Stress stolca. Osim masaže on nudi i mogućnost zabavne personalizacije kombiniranjem različitih boja i količine loptica.

YASMINE BENHADJ - DJILALI Cubby element za izolaciju www.benhadjdjilali.de

Dobro su rješenje i stolovi podesivih visina i stolci u obliku sedla jer umanjuju negativne posljedice sjedilačkog života, omogućuju više kretanja i ublažavaju osjećaj anksioznosti. Ponekad je pak dovoljno samo okružiti se predmetima, biljkama i sitnicama koje nas uveseljavaju i podsjećaju na opušteniju dimenziju života.

Naslonjač Alfie dizajnera Giuseppea Vigana za kuću Bonaldo STUDIO INTERIJER

Sofa BaBaBa, dizajn Iskos WWW.ARCHIPRODUCTS.COM

Sonic naslonjač kupola, dizajn Holger Fritzlar WWW.SONICCHAIR.DE

Moll podesivi stolac Scooter 4004 kn MALE STVARI

Kinetičke kuglice 187 kn STACCATO

Kamome ovlaživač zraka, dizajn Kazuya Koike WWW.DOOGDESIGN.JP

Naljepnica 14,90 kn EMMEZETA

Shamai Green (Jelena Sangarelo i Dina Savoric), 27022019, foto: Ana Mihalic
Ana Mihalić
‘Zeleni’ terariji hrvatskog studija Shamai Grin

Hay drveni ukras 160 kn DIZAJNHOLIK

BASHKO TRYBEK Anti-Stress stolac sastavljen od 240 mekanih loptica, po jedna za svaki radni dan u godini

Linker
26. travanj 2024 01:47