gloria in

Ideje za osvježenje doma: Kuća puna unikata

Dobre ideje za osvježenje doma mogu vam dati Facebook dućani domaćih kreativaca - u njima ćete, naime, naći ručno izrađene svijeće, maštovitu posteljinu i kuhinjske krpe s originalnim uzorcima.

POt

Najveća strast Nataše Ninić, pravnice i članice HDLU, izrada je posuđa u obliku mini skulptura koje i izlaže na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dodavanjem oksida i minerala te njihovih kombinacija u glinu došla je do raznih otkrića, a najnovije su mirisne svijeće POt. Riječ je o unikatnim svijećama koje kreativka izrađuje u dvije veličine - manjoj sa 160 grama voska koja gori 32 sata te većoj koja sadrži 250 grama voska i gori do 50 sati.

Nakon što se svijeća s mirisom jasmina potroši, glinene se posude mogu ponovno koristiti. U pripremi je i proljetna kolekcija svijeća s drugačijom vrstom gline i mirisom te novi proizvodi, a sve možete pogledati na Facebooku i Instagramu brenda. Cijena manje svijece je 180 kn, a vece 260 kn.

Cats and boys

Prvi prekrivači i jastučnice nastali su prekrajanjem stare posteljine i otiskivanjem jednostavnih uzoraka, a danas pod nazivom Catsandboys Ivona Martinuš s grafičkim dizajnerom Ivanom Klisurićem kreira multifunkcionalne prekrivače i posteljinu neutralnih boja i efektnih printova. Pravnica ručno šije proizvode od lana i pamuka, a tek ih je nedavno pocela izrađivati u dimenzijama "za velike" jer su mnogi roditelji zavidjeli unikatnoj posteljini svoje djece. Proizvode, čije se cijene kreću od 500 do 1500 kn, krase i zanimljivi detalji poput gumba od hrasta, a mogu se pogledati i kupiti na stranici catsandboys.eu.

Apetitlih

Zašto kuhinjske krpe ne bi bile unikatne i lijepe - pomislila je Ivana Strgar koja je, kao i svi, kuhinjski tekstil kupovala jer joj je trebao, a ne zato što joj se sviđao. Uz brigu o troje djece te obiteljsku tvrtku Scapen design, rođena Kutinjanka pronašla je vremena i za izradu dizajnerskih krpa pod nazivom Apetitlih.

Za svoje unikate koristi čisti pamuk te ekološke boje za tkaninu, a crteže na tkaninu prenosi linorezom (tehnikom sličnom drvorezu, samo se izvodi na linoleumu). Motivi su različiti, od printova trokuta, zrna kave i ribe do većih crteža - uvećanog cvijeta kamilice, svemira u staklenci te apstraktnih motiva koji su nekad bili na njenim slikama. Krpe i ubrusi u ograničenim količinama naručuju se putem web stranice apetitlih.com ili Facebooka, a mogu se i personalizirati. Cijene se krecu od 55 kn za ubruse do 75 kn za krpe.

Grei

Strast prema šivanju potaknula je grafičku dizajnericu da prije dvije godine osnuje vlastiti brend Grei, pod čijim nazivom kreira modne dodatke i dekorativne predmete za uređenje interijera. Dunja Bajić najprije je za sebe izrađivala torbe, a sada se asortiman proširio i na etuije za pametne telefone, posude od tkanine, jastučnice, podloške za čaše...

Ručno rađeni proizvodi, na kojima prevladavaju sivi tonovi i uzorci zagasitih boja, od prirodnih su materijala - lana i pamuka, na koje Riječanka nanosi postojane boje za tekstil. Cijene se kreću od 50 do 300 kn, a sve se može naručiti putem Facebook stranice brenda. Uskoro će proizvodi biti dostupni i na globalnom online dućanu Etsy.

Linker
18. travanj 2024 13:42