NICHOLAS GURNEY Two Steps, pametna rješenja za odlaganje u stanu u Sidneyju
NISU ZA BACITI

Kad ponestane kvadrata: Ovih nekoliko ideja za spremanje stvari spašavaju i u najmanjim stanovima

Red, a ne kaos - to svatko želi u prostoru gdje živi, pa evo nekoliko ideja kako organizirati spremište za stvari koje nisu za baciti, ali ni za svakodnevnu uporabu.

Spremišta, garaže i sobe za odlaganje često su višenamjenski prostori i pomažu nam da kod kuće lakše održavamo red. Oblikovanje skladišne površine ovisi o tome što će se ondje pohraniti, ali i o sveukupnom stilu uređenja doma. Iako je njezina glavna namjena odlaganje nepotrebnih stvari, u takvu prostoriju možemo smjestiti i perilicu rublja (ako je riječ o pomoćnom prostoru ili podrumu) ili može poslužiti kao radionica (ako se radi o garaži). Primarno dizajnirane za automobile, garaže su s vremenom postale mnogo više od toga, ne samo skladišni prostori nego i kancelarije, sobe za igru...

RUETEMPLE Architect’s Workshop garaža prenamijenjena u radni prostor

Mnoge tvrtke - poput slavnog Applea - bile su osnovane u garaži, a i neki glazbeni stilovi su njima inspirirani. U nekim je slučajevima prostor za pohranu nedjeljivi dio kuće, a katkad sastavni dio svake prostorije te ga je potrebno učinkovito i, prije svega, pametno uklopiti. Nedostatak kvadrata učestali je problem, koji se lako može kompenzirati dodavanjem uzdignutih platformi za spremanje kovčega, kaputa ili čak pomoćnih madraca u slučaju neočekivanih gostiju.

RAANAN STERN Namještaj po mjeri u atelieru

CRAFTWAND Element Bicycle

Dobar je primjer projekt australskog arhitekta Nicholasa Gurneyja “Two Steps”, a riječ je o malenom stanu u Sidneyju u kojem je cijela jedna prostorija uzdignuta kako bi se dobila dodatna površina za odlaganje.

NICHOLAS GURNEY Two Steps, pametna rješenja za odlaganje u stanu u Sidneyju

Francuski studio Freaks Architecture postavio je u središte prenamijenjene radionice u Parizu veliku skladišnu jedinicu, koja se može pomicati i tako tvoriti različite prostorne dispozicije. Na jednoj njezinoj strani nalaze se rešetkaste police, dok je na drugoj sklopivi stol za blagovanje, koji okrenut prema kuhinji služi kao dodatni pult.

FREAKS ARCHITECTURE La Tournette, pokretna skladišna jedinica u središtu stana u Parizu

Za jednostavno uređenje, dobar izgled i dovoljno podesivog prostora za odlaganje poslužit će zid od perforirane šperploče, poput onog što ga nudi Position Collective. Uz malo truda i nekoliko dobrih ideja, skladišni će prostor izgledati kao prirodan dio svakog doma.

Spremnik Luis 36x36x35 cm 199,99 kn EMMEZETA

Element Azurro za odlaganje iznad kreveta 319 kn MÖMAX

Regalux polica 180x60x50 cm 389,90 kn BAUHAUS

Ormarić s 41 ladicom za pohranu 31x13,8x49 cm 360,40 kn ZEBRA.HR

La Forma polica za odlaganje 4508,10 kn MEBLO

Vitra element za pohranu, dizajn Charles & Ray Eames TEHNO KLARA

Tabure - spremnik 299 kn LESNINA

Linker
06. travanj 2024 21:14