OČARANA VISOM

Ljetna čarolija u vili iz Kuta: Unuka glasovitog kipara Ivana Meštrovića ugostila nas u velebnoj vili na Visu

Galeristica Ivana Meštrović Stancomb, unuka našeg glasovitog kipara, sa suprugom Anthonyjem boravi u svojoj palači u Visu, u kojoj priređuje izložbe i ugošćuje filmske zvijezde.

Jedina izložbena galerija u gradu Visu nalazi se u impozantnoj, gotovo pet stoljeća staroj palači Jakša i ima izuzetno vrijedan stalni postav - 25 originalnih radova velikana hrvatskog kiparstva Ivana Meštrovića. Izlagati u takvom ambijentu poseban je doživljaj za svakog umjetnika, a ovoga je ljeta ta čast pripala proslavljenom fotografu Jadranu Laziću.

image
Jakinovi dvori izgrađeni su 1540., a grb prvih vlasnika, plemenitaške obitelji Jakša, još stoji na zidu.
MARIO KUCERA CROPIX

Meštrovićeva unuka Ivana Meštrović Stancomb (72), od 2002. vlasnica palače i osnivačica galerije, kaže da su se Lazićeve fotografije odlično uklopile među moćne kipove i reljefe njezinog djeda i vrlo je zadovoljna odazivom posjetitelja. A tko posjeti galeriju u palači Jakša, može malkice zaviriti i u zanimljiv život njezinih vlasnika. Ivana i njezin suprug, Englez Anthony Stancomb, umirovljeni povjesničar umjetnosti, televizijski producent i galerist, zaljubili su se u Dalmaciju još davne 1969., dok su bili na bračnom putovanju u Sv. Filipu i Jakovu.

Čitajte i: Potražite spas od vrućina u divnim hrvatskim jezerima: Posjetite skrivene špilje, vozite se kanuom ili isprobajte windsurfing

Poslije su otkrili tada još gotovo netaknut Vis, koji ih je potpuno očarao. Otkako su kupili i renovirali trokatnu palaču Jakša, u njoj provode svako ljeto i četiri mjeseca žive kao u čaroliji. Ljeti je kod njih uvijek živahno i veselo jer posjećuju ih i prijatelji i djeca: sin Christopher te kći Milena sa svojom kćeri Miom. Kad istekne njihovo dugo toplo ljeto na Visu, supružnici Stancomb vraćaju se u engleski dom - kuću u otmjenoj londonskoj četvrti Chelsea - i broje dane do povratka u svoju ljetnu rezidenciju samo 20 metara udaljenu od mora.

image
U galeriji je izložba “Jadran Lazić: 50 godina fotografije” otvorena do 17. kolovoza.
MARIO KUCERA/CROPIX

"Predivno; otvorite vrata i bacite se u more. Tako ja radim svaki dan", opisuje gospođa Ivana. S prozora i balkona imaju krasan pogled na luku, a ispred kuće usidren je njihov 7-metarski brod kojim obilaze viški akvatorij ili plove do Korčule i Hvara. Ivani je najdraži dio kuće prostrani vrt prepun zelenila, gdje i za najvećih sparina vlada ugodna svježina ispunjena opojnim pojem cvrčaka.

U palači Jakša dovoljno je prostora da se stanari i njihovi gosti ne moraju sudarati na svakom koraku: sedam spavaćih soba, sedam kupaonica, dva velika dnevna boravka, kuhinja i blagovaonica s izlazom na terasu te tri konobe, od kojih je najveća preuređena u izložbenu galeriju, za javnost otvorenu tijekom srpnja i kolovoza. U sklopu kuće je i ogromna stara cisterna za kišnicu, koja zauzima pola kata.

Čitajte i: Krk uzduž i poprijeko: Insajderski vodič po otoku Damira Kedže u kojem je otkrio sve njegove posebnosti

Na jednom zidu još stoji grb plemenite obitelji Jakša, koja je tu palaču, nekoć poznatu i kao Jakinovi dvori, izgradila 1540. u dijelu Visa zvanom Kut. Ladanjsko-gospodarski kompleks sa stambenom zgradom, venecijanskim prozorima, balkonima, terasom, spremištima, dućanom, dvorištem, perivojem, vrtom i kulom bio je u vlasništvu obitelji Jakša sve do Drugog svjetskog rata. U palači je 1944. bilo sjedište odbora NOB-a za Dalmaciju i tu je maršal Tito za svojeg boravka na Visu održavao sve važne sastanke s članovima britanske vojne misije.

Priča se da je svojedobno u palači prespavao i Franjo Josip I. jer bio je to jedini objekt u Visu prikladan da ugosti austrijskog cara. Kad se u kolovozu 2017. na Visu snimao film “Mamma Mia! Here We Go Again”, američka glumica i pjevačica Amanda Seyfried, glavna junakinja filma, odsjela je u palači Jakša. Tih su dana Ivana i Anthony Stancomb najviše vremena provodili s glumcem Pierceom Brosnanom.

image
Prostor krase mnoge skulpture Ivana Meštrovića, kojeg je njegova unuka posljednji put vidjela kad joj je bilo 11 godina.
MARIO KUCERA CROPIX

"On je jako drag čovjek i divno smo se družili na ručkovima i večerama, to mi je baš lijepa uspomena", veli Ivana. Kad su supružnici Stancomb odlučili kupiti palaču Jakša, to nekoć reprezentativno zdanje bilo je jako zapušteno pa je novim vlasnicima trebalo dosta vremena i novca da ga dovedu u red.

Obradovalo ih je kad su otkrili da su originalni drveni podovi iz 16. stoljeća i dalje u odličnom stanju. Sve prostorije opremili su mješavinom modernog i antiknog pokućstva. Moderni namještaj kupovali su uglavnom u Francuskoj, nešto i u Italiji. Neki stariji komadi drage su obiteljske uspomene. Obitelj gospodina Stancomba je u 16. stoljeću dala jednog biskupa, a Anthony je u Vis donio veliku sjedalicu koja je pripadala tom njegovom dalekom rođaku, kao i jedan ladičar za posuđe iz istog razdoblja.

"Ja od svoje obitelji imam samo jedan stari trosjed, jer većina je njihovih stvari, nažalost, izgubljena", kaže Ivana, kći Meštrovićeve kćeri Marice i hrvatskog diplomata Šime Pelicarića. Ivanin otac umro je 2008., a majka Marica Meštrović, kojoj su 94 godine, još živi u Buenos Airesu. Ivanini su roditelji 1948. emigrirali u Argentinu, a ona je rođena u Buenos Airesu. Hrvatski je naučila ponajviše zahvaljujući bakama.

Svog slavnog djeda Ivana Meštrovića posljednji je put vidjela u Americi kad joj je bilo 11 godina.

image
Svog slavnog djeda Ivana Meštrovića posljednji je put vidjela u Americi kad joj je bilo 11 godina.
MARIO KUCERA CROPIX

"Bio je jaka osobnost; kad bi on ušao u sobu, kao da je sunce granulo. Prema meni je uvijek bio jako drag i ljubazan, općenito je jako volio djecu", prisjeća se Ivana, koja je nakon školovanja u Švicarskoj otišla u London i zaposlila se kao prevoditeljica.

Svojeg supruga, s kojim je u braku već 52 godine, upoznala je na jednom plesu u Cambridgeu.

Čitajte i: Pitoma smaragdna čarolija u srcu Gorskog kotara: Ljetna škola magije, planinarski dom i priroda od koje zastaje dah

"Kad sam ga vidjela, to je bilo to, ljubav skoro na prvi pogled. Udala sam se s 20 godina, radila do 55., poslije sam napisala nekoliko romana i sada stvarno uživam, pogotovo ovdje na Visu. Mislim da Anthony ovdje uživa i više od mene. Naučio je i hrvatski, sve razumije."

Anthony Stancomb je nakon uspješne producentske karijere otvorio lanac galerija, od Londona do Amerike i Japana, u kojima je prodavao radove suvremenih britanskih umjetnika. Dvadeset godina poslije galerijski je biznis prodao svojem glavnom američkom konkurentu i posvetio se pisanju putopisnih knjiga o Visu.

Dvije je objavio (“Under a Croatian Sun” i “Notes from Very Small Island”), a treća je u pripremi.

"Samo dođite na rivu i promatrajte užurbanost svakodnevnog života, sreću djece koja se igraju, svađe između zaraćenih obitelji, ljubavnike u svojem vlastitom svijetu, ribare koji istovaruju ulov … Plivajte i izležavajte se na suncu. Unajmite čamac da biste obišli skrivene uvale, plaže i restorane. Najbolja hrana su riba i janjetina na žaru, a s hobotnicama i lignjama rade divne stvari", savjetuje Anthony Stancomb kako najbolje guštati u čarima Visa.

Podrazumijeva se da je među tim užicima i posjet galeriji u palači Jakša, gdje će Izložba “Jadran Lazić: 50 godina fotografije” biti otvorena do 17. kolovoza.

Linker
18. travanj 2024 13:31