Darko Mihalić
Izazovan projekt

Mali stan s velikim idejama: Trosobni stan od 40 četvornih metara ostavit će vas bez riječi

Mali stanovi uvijek su izazov, ne samo za njihove vlasnike, nego i dizajnere, naročito ako se traži dodatni sadržaj ili primjerice prostorija. Takav slučaj bio je i s interijerom od 40 četvornih metara u zagrebačkoj novogradnji, u kojem su vlasnici željeli dobiti još jednu spavaonicu te su za uređenje kao i novi prijedlog tlocrtnog rasporeda angažirali studio Mirjane Mikulec.

Izmjenama u tlocrtu osmišljene su dvije spavaće sobe od svega pet četvornih metara koje su zadovoljile potrebe dvočlane obitelji te dovoljne da se u njih smjesti osnovni namještaj - ležaj i skladišni prostor te da svaka od njih ima dovoljno prirodnog svjetla. Tako su stvorene dvije male funkcionalne i prohodne prostorije, a tome je uvelike pomogao i namještaj po mjeri, koji je uvijek najbolja opcija u malim prostorima gdje se treba iskoristiti svaki centimetar prostora.

Darko Mihalić

Kombinacija iverala u bijeloj, sivoj i dekoru drveta unijela je dinamiku u ove prostorije. Kuhinja je ustupila mjesto potrebno za osmišljavanje nove spavaonice, a ona se premjestila na nosivi zid otvorenog prostora dnevne zone od 20 četvornih metara kojeg još čine blagovanje i boravak. Kako bi se prostor vizualno odijelio, u dnevnu zonu, između boravka i blagovanja, stavljena je trendi staklena pregrada s crnim aluprofilima. Staklo je učinilo da prostor bude odijeljen, ali ne i skučen te da istovremeno izgleda i veći nego što jest.

Darko Mihalić

Pored toga, ova pregrada glumi zid na koji je s jedne strane naslonjen kauč, a s druge stol za blagovanje. Pažnju u dnevnoj zoni plijeni i mala linijska kuhinja koja u nastavku ima plitke police u koje su smješteni aparati i detalji. Time, kao i frontama koje ulaze unutar korpusa, čiji su rubovi kantirani trakom u drugoj boji, doista mali prostor kuhinje od 4 četvorna metra nastojao se učiniti atraktivnim. Ostatak prostora, oko 10-ak četvornih metara, čine mali uski hodnik i kupaonica.

Darko Mihalić

Šarmantni hodnik kojeg posebnim čine opeka na jednom zidu te konzolni stolić, zadovoljio je i potrebe skladišnog prostora jer je cijeli jedan zid pretvoren u ugradbeni ormar. Osim novog rasporeda, dodatni izazov timu Mirjane Mikulec bio je stilski osmisliti prostor da bude skladna cjelina i da se njegovim uređenjem interijer ne zaguši. Stoga su detalji svedeni na minimum, a estetika i atmosfera ugode i topline, koju su priželjkivali vlasnici, nastojale su se prije svega postići odabirom podnih i zidnih obloga te komadima namještaja. Pri tome se dizajnerica nije odrekla tamnih boja - crne, smeđe i antracit sive te upečatljivih uzoraka i materijala - keramike u kuhinji, opeke u boravku i hodniku te crnog metala.

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Darko Mihalić

Linker
22. listopad 2021 00:21