living4media
sigurna zona

Mjesto za snove - najintimniju prostoriju u domu skrojite po svojoj mjeri

Spavaća soba treba biti ‘sigurna zona’: sa zidovima umirujućih nijansi, ambijentalnom rasvjetom, ormarom napravljenim po mjeri, stalkom za nošenu odjeću - i zabranjenim pristupom gadgetima.

Premda u njoj provedemo trećinu života, spavaća je soba obično zadnja na listi za uređenje. Većina ljudi smatra da za prostoriju u koju gosti ne ulaze ‘ima vremena’, a dok trenutak za uređenje ne dođe, u njoj nerijetko skladište odjeću i stvari s kojima nemaju kamo.

No, kako bi ispunila svoj puni potencijal i postala uistinu soba za relaksaciju, trebala bi biti ispražnjena od svega što nam stvara stres. Zato je najvažniji komad namještaja - nakon kreveta - ormar. Bitno je investirati u izradu modela po mjeri, kako bi se četvorni metri najbolje iskoristili te kako bi se dobio najveći mogući skladišni prostor (za što su dobre i ladice ispod kreveta). Odjeća koja je nošena, ali još nije za pranje najčešći je uzrok nereda u spavaćim sobama pa za nju treba nabaviti stalak. Što se kreveta tiče, slojevi tkanine na njemu - posteljina i prekrivači - trebaju djelovati privlačno. U nijansama iste boje unijet će u prostor dodatnu dubinu i toplinu, kao i zavjese i mekani tepisi. Važan element atmosfere je rasvjeta, koja treba biti ambijentalna, a ne direktna. Za zidove i namještaj birajte prigušene boje, bez žarkih tonova koji intenziviraju energiju: za spavaonicu je, zapravo, idealna plava zbog svog pozitivnog učinka na san. Boja neba i mora u svakome, naime, izaziva osjećaj smirenosti.

Posteljina Nina Ricci www.ninariccimaison.com

By Lassen - nova verzija fotelje danskog modernističkog dizajnera Flemminga Lassena - My Own Chair www.bylassen.com

Posteljno rublje Calvin Klein www.houseoffraser.co.uk

Spavaća soba najintimnija je prostorija u stanu, mjesto na koje se povlačimo kad nam treba odmor od intenzivnog poslovnog tempa, od buke, nervoze... Stoga treba biti osmišljena tako da u nama izaziva ugodu. Osim za spavanje, može se koristiti za razne opuštajuće aktivnosti poput čitanja, a najvažniji savjet koji vam svaki dizajner interijera može dati - tehnološke sprave neka ostanu vani! Spavaonica treba biti vaša sigurna zona, u kojoj se možete potpuno isključiti.

Klizni ormar Medeja, 203x68x220 cm 3973,50 kn, Meblo

Stalak za odjeću Blanche, dizajn Meike Langeer www.meikelanger.com

Zavjesa ombre Aurora, dizajn Studio Cope www.studiocope.com

Tepih Fardrup 100x60 cm 79,90 kn, Ikea

Naslonjač Gamble, 78x68x75 cm 8699 kn, Kare

Ormarić Componibili 32x40 cm 865 kn, Home Sweet Home

Komoda Oplev 46x107x38 cm 600 kn, Jysk

Krevet sa spremnikom Arvada, 224x122x205 cm 8499 kn, Lesnina

Stolna lampa York 862 kn, Art rasvjeta

Posteljina Elena, 140x200 cm 259,90 kn, Family

Zidna vješalica 15 kn, Lesnina

Vješalica za odjeću 199 kn, Harvey Norman

Papuče 119,90 kn, Oysho

Pripremila Slavica Šagolj

Linker
19. travanj 2024 10:31