Komoda Heritage, bocadolobo.com
 bocadolobo.com
KOMADI ZA POŽELJETI

Moderan i tradicionalan - krhkost i snaga porculana

Moderno dizajnirana šalica ili nostalgični model koji podsjeća na baku? Kako tko voli, bitno je u periodu čajanki osjetiti pod prstima taj profinjeni materijal - od kojeg se rade čak i cipele.

Premda je porculan sinonim za fino posuđe - i to ono skupocjeno - taj krhki materijal dizajnere nadahnjuje u stvaranju brojnih drugih predmeta. Umjetnik Sam Durant osmislio je porculanske stolce, dizajnerica Laura Papp izradila je porculanske cipele, a i čitave se zgrade oblažu porculanskim pločicama - što je ove godine učinila arhitektica Amanda Levete ukrasivši ulaz u londonski muzej Victoria&Albert.

Porculanski set Big Bjarke Ingels

No, vratimo se posuđu od porculana, koje i svakodnevnim aktivnostima kao što je ispijanje čaja daje otmjenu notu. Danski arhitekt Bjarke Ingels kreirao je svoju verziju klasičnog posuđa slavnog kolege Waltera Gropiusa - ukrasivši ga siluetama poznatih svjetskih građevina. Na islandskom festivalu dizajna ove je godine predstavljena kolekcija Human Trace najstarije poljske tvornice porculana, u kojoj je tradicionalno bijelo posuđe ‘umrljano’ plavim otiscima prstiju radnika kako bi se naglasila važnost ljudskog rada u industrijskoj proizvodnji.

Porculansko posuđe Human Trace

Na pariškom Tjednu dizajna održanom u rujnu među mnoštvom porculanskih predmeta istaknula se pak linija nizozemskih dizajnera Scholten & Baijings inspirirana renesansnim slikarstvom. Popularnost ovog materijala potkrepljuje i činjenica da ima svoj - park. U kineskom Jingdezhenu - koji zbog 1700 godina duge tradicije izrade zovu ‘gradom porculana’ - 2012. je, naime, uređen park posvećen njegovoj povijesti. Porculan je najfinija vrste keramike, mješavina kaolina, vapnenca i kvarca koja pečenjem na visokim temperaturama ostvaruje iznenađujuću čvrstoću i dobru toplinsku izolaciju.

bocadolobo.com
Komoda Heritage, bocadolobo.com

Prvi porculan nastao je u Kini oko 7. stoljeća, a u Europi se javlja u 16. stoljeću u Firenci. Ukrasni predmeti i razne figurice postaju popularni u vrijeme rokokoa, no najrašireniju primjenu porculan nalazi upravo u dekorativnom posuđu i čajnim setovima. Kultura ispijanja čaja svoje korijene ima u drevnoj Aziji - vjerojatno prvi svakodnevni uživatelji u čaju bili su budistički monasi - a u Europi ta mirisna ceremonija postaje uobičajena u 17. stoljeću.

Stol T-Table, bosatrade.com

Isprva je namijenjen višim slojevima - oni su si jedini mogli priuštiti pošiljke koje su brodovima stizale iz Indije - da bi u 19. stoljeću napokon ušla u sva domaćinstva. Dobrostojećem sloju u viktorijanskoj Engleskoj čajanka je bila društveni događaj - i to je tradicija koju bi svakako trebalo oživjeti u ovo zimsko doba. Premda pomalo kičasti, modeli koji podsjećaju na bakinu kuhinju zimski su klasik - i bude nostalgiju... Moderno dizajnirana šalica ili pak nostalgični model koji podsjeća na mirisnu bakinu kuhinju? Kako tko voli. Izbor je, naime, zaista velik. U nastavku pogledajte porculanske komade koje je odabrala naša stilistica Slavica Šagolj.

Čajnik 344 kn; šalica 130 kn, Sol i papar

Lampa Hatton 1, eu.originalbtc.com

Tanjur Blue Onion, Müller

Tanjur Memories 249,90 kn, Müller

Tanjur 185 kn, Dizajnholik

Vaza Delft Blue No.3, Moooi

Etažer zan kolače 306 kn, Sol i papar

Villeroy&Boch tanjur 179,90 kn, Bella Forma

Linker
18. travanj 2024 04:42