Glorijin zeleni kutak

Naučite izraditi biljni terarij: Ana Hrgovčić u tome je maherica, a uz njezine savjete svatko može imati živi ukras za dom

Biljna entuzijastica otkriva kako napraviti biljni terarij, idealan za nemarne vrtlare - jer je riječ o samoodrživom ekosistemu koji mjesecima nećete morati zaliti.

Svaki ljubitelj biljaka koji je svladao osnove uzgoja kad-tad poželi ostvariti neku vlastitu zelenu kreaciju. Jedna od trenutačno najpopularnijih je biljni terarij, koji funkcionira po principu zatvorenog ekosistema, tako da voda isparava i kondenzira se na poklopcu, a potom klizi niz staklene stijenke.

Kako ga napraviti otkriva u novoj epizodi naše videorubrike Glorijin zeleni kutak Vinkovčanka Ana Hrgovčić (23), vlasnica brenda Biljke.Plants.

Čitajte i: Zaljubljena u makrame: Torbice, nakit i ukrase za dom izrađuje i po 8 sati, a ne smetaju joj ni bolni žuljevi na prstima

- Tehniku izrade nije teško svladati, no ono što svaki čini drugačijim je kreativni pristup. Možete se poigrati izborom biljaka i ukrasa - kamenčića, grančica, mahovine... Velika prednost terarija je to što ne zahtijeva posebnu njegu - dovoljno ga je zaliti jednom u nekoliko mjeseci i podšišati biljke kad previše narastu. Najbolje je odabrati tropske biljke poput signaniuma, kriptanta, peperomije rosso, kave, paprati, bršljana, asparagusa... jer one uživaju u vlažnom okruženju - kaže Ana, studentica povijesti umjetnosti koja se u biljke zaljubila još kao dijete.

Odrasla je u Vinkovcima u kući s vrtom u kojem je neprestano nešto sadila. Zato je odlazak na studij u Rijeku za nju bio velika promjena, a kako bi si stvorila novi dom, ispunila ga je biljkama.

- Kad smo prije više od godinu dana završili u karanteni, nisam željela provoditi dane pred televizorom, nego to vrijeme iskoristiti za nešto kreativno. Počela sam čitati knjige i gledati na internetu tutorijale o biljkama te napravila svoj prvi terarij. Svi su bili oduševljeni pa sam pomislila: zašto ne bih izvukla nešto pozitivno iz pandemije i započela novi posao. Pokrenula sam vlastiti obrt i preselila se u Zagreb, a i samu me iznenadilo koliko je dobro krenulo - govori Ana, koja u budućnosti planira imati otvoreni zeleni atelier u kojem će pred posjetiteljima raditi terarije po njihovim željama.

Čitajte i: Pet stvari koje će svaku terasu ili vrt učiniti vašom malom oazom hedonizma

I ne samo njih, već i kokedame, zelene žive slike, razne aranžmane s biljkama... No, o tome kako ih napraviti bit će riječi u nekom od sljedećih videa u našem Zelenom kutku.

image
Ana Hrgovčić pokazuje kako se izrađuje terarij za biljke.
DARKO TOMAS/CROPIX

Na dno staklenke staviti sloj kamenčića ili šljunka za drenažu. Kamenčiće prekriti slojem aktivnog ugljena (može se kupiti u pet shopovima). Nasuti zemlju u sloju dovoljnom za dužinu korijena biljke koju želite posaditi. Izravnati zemlju alatom napravljenim od štapića za ražnjiće na koji je naboden pluteni čep.

image
Ana Hrgovčić pokazuje kako se izrađuje terarij za biljke.
DARKO TOMAS/CROPIX

Štapićem izbušiti rupice u zemlji pa uz pomoć dugačke pincete posaditi biljke.

image
Ana Hrgovčić pokazuje kako se izrađuje terarij za biljke.
DARKO TOMAS/CROPIX

Plutenim čepom na štapiću dobro utisnuti zemlju oko biljaka pa ukrasiti terarij mahovinom, grančicama i kamenčićima.

image
Ana Hrgovčić pokazuje kako se izrađuje terarij za biljke.
DARKO TOMAS/CROPIX

Zaliti biljke te staklenku poklopiti velikim plutenim čepom.

Zlatna pravila

  • držite terarij na svjetlom mjestu, ali ne na udaru sunčevih zraka - da se biljke ne bi ‘skuhale’
  • zalijte ga destiliranom vodom ili kišnicom jednom u nekoliko mjeseci, no pazite da se listovi ne smoče i nemojte pretjerivati, da korijenje ne bi istrulilo i stvorila se plijesan
  • unutar terarija poželjno je dodati mali grumen zemlje sa skokuncima - minijaturnim bubama koje se hrane trulim korijenjem i otpalim listićima, a mogu se kupiti u pet shopovima

Više zanimljivih priča otkrijte u novom broju magazina Gloria!

image
Gloria produkcija
Linker
02. travanj 2024 23:45