I futuristički i nostalgični

Neonski znakovi veliki su hit u uređenju: Prostor postaje cool, a znamo i gdje ih kupiti

Iako možda odustajemo od neonskih svjetala zbog niskoenergetskih žarulja, ona su itekako poželjna kao vrckavi detalj u uređenju interijeru. Osim što su zabavna i neobična, daju umjetnički štih svakoj prostoriji.

No što prvo pomislite kada vam netko spomene neonski znak? Na Las Vegas? Motel u nekom zabačenom dijelu grada? Mouling Rouge? Iako je logično da vam sve ovo padne na pamet, neonski znakovi više nisu nužno samo ukras za vanjske prostore, zgrade, klubove ili su dio reklame, već su vrlo efektni i kao detalj u domu.

Privlačnost neonskih znakova leži u njihovoj dvojakosti - oni su i futuristički i nostalgični. Naime, neonska rasvjeta dala je gradovima poput Pariza, Las Vegasa i New Yorka užurban noćni sjaj, a time na pameti možemo prizvati taj sjaj i u kućni prostor.

image

Ključ ukrašavanja prostora neonskim znakovima je jednostavnost i minimalizam.

SHUTTERSTOCK

Sama mogućnost da dio umjetnosti možemo prilagoditi svojim potrebama i raspoloženju, drugim riječima - paliti ga i gasiti kad želimo, daje mu veliku posebnost.

Neonska svjetla u prostoru djeluju "živo", a taj život im udišemo mi svaki put kada ih upalimo. No, kako ih uklopiti u prostor bez da se osjećamo kao da živimo u centru prijestolnice poroka?

Čitajte i: Zelena je hit boja u uređenju interijera, imamo super ideje kako je uklopiti u prostor

image

Birajte neutralne ili pastelne boje neona.

SHUTTERSTOCK

Neonska svjetla prije su se koristila za privlačenje pozornosti na mjesto ili brend, no to u unutarnjem prostoru nikako ne smije biti glavni razlog držanja ovog detalja. Možda vam djeluje zastrašujuće staviti tako nešto u prostoriju, no prije nego odustanete, sjetite se da je ključ svega u doziranju.

Neonski znakovi neće nadjačati prostor ako su decentno stilizirani, u neutralnim ili pastelnim tonovima te ako su strateški položeni.

Dakle, neonski natpis u suptilnoj bijeloj, krem ili nježno ružičastoj ​​boji može dati spavaćoj sobi, dnevnom boravku ili radnoj sobi poseban efekt.

image

Važno je i mjesto na kojem će stajati neonski detalj.

UNSPLASH

Čitajte i: Veliki povratak tapeta retro stila: U prostor unose novu priču, a održavanje nikada nije bilo lakše

Na tržištu ima svakakvih motiva - od svakakvih natpisa, preko simbola ljubavi, slobode, palmi, sunca, mora...može se pronaći za svakoga ponešto. Također, kod uklapanja neonskih znakova u prostor, vodite računa i o njihovoj veličini; bolje krenuti s manjim formatom nego odmah kupiti onaj koji zauzima cijeli zid u prostoriji. Za to su idealni stolni neonski znakovi kojima možete vizualno obogatiti vaš radni stol, noćni ormarić ili stol na poslu.

image

Neonski znak dat će šarmantan štih vašem prostoru.

UNSPLASH

Gdje ih kupiti?

Osim što ih možete pronaći na popularnim shopovima poput Amazona i Ebaya, mogu se kupiti i na nekim domaćim web shopovima poput Cool-mania.hr ili se mogu naručiti personalizirani znakovi na Neon Dizajn i Rineo Sign Factory.

Linker
19. travanj 2024 15:06