Retro motiv

Novi hit u uređenju interijera je terrazzo uzorak, ima ga na stolicama, posteljini, posuđu...

Materijal izumljen u Veneciji u 15. stoljeću ne prestaje fascinirati ljepotom, ali i inspirirati za dizajn raznih predmeta s retro motivom usitnjenih kamenčića

Izreka koja kaže da je nečiji otpad nekom drugom bogatstvo mnogo se puta pokazala istinitom, pa tako i u ovoj priči o povijesti terrazzo materijala i uzorka.

Venecijanski meštri od podova, čije su vješte ruke prije petstotinjak godina izrađivale fantastične mozaike u domovima bogatih mletačkih trgovaca, pronašli su način kako da iskoriste sitne, nepravilne ostatke mramora koje bi naručitelji ionako inače bacili.

image

Mint studio svijećnjak, 80 kn, ŠTAND.HR

PRESS

Miješali su ih s vapnom i kozjim mlijekom te tom smjesom popločavali svoje domove i dvorišta, ni ne sluteći da će njihov “izum iz sirotinjske nužde” jednog dana postati hit i u visokom društvu.

image

Bit stolica, 480 kn komad, DIZAJNHOLIK

PRESS

Nekad se koristio za podove, zidove i fasade, dok je danas hit u svijetu uporabnih predmeta od keramike, ali i tekstila

image

Confetti stol, 4930 kn, DIZAJNHOLIK

PRESS

Danas pojam terrazzo obuhvaća mnogo više vrsta materijala (osim mramora koriste se, primjerice, i komadići stakla u boji) te daleko suvremeniju tehnologiju, no u vizualnom smislu stvari se nisu mnogo promijenile - uzorak koji ostavlja dojam raznobojnih kamenčića razasutih po (ne nužno) bijeloj površini iznimno je dekorativan i atraktivan pa se koristi za sve i svašta - od podnih i zidnih obloga do printa za tekstil.

image

Posteljina (159 x 200 cm), 79 kn, IKEA

PRESS
image

Servis za jelo od 18 komada terrazzo uzorka, 449 kn EMMEZETA

PRESS
image

Mint studio posuda, 80 kn, ŠTAND.HR

PRESS
Linker
17. travanj 2024 16:38